Bartók-emlékkoncert a Magyar Melódiák előadásában ● Kárpáti Igaz Szó

Az ungvári filharmóniát elárasztotta a magyar népdal.

„Életem legboldogabb napjai azok voltak, amelyeket falvakban, parasztok közt töltöttem” – jegyezte meg Bartók Béla. A kiváló magyar zeneszerző többek között népdalgyűjtéseiről és egyedi feldolgozásairól ismert. A Kárpátaljai Megyei Filharmónia Magyar Melódiák Kamaraegyüttese Bartók Béla születésének 140. évfodulója alkalmából ünnepi műsorral készült Ungváron.

Simon Rita

A 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője több szállal is kötődik vidékünkhöz. A Havata Diana által vezetett együttes a koncerten Bartók sokszínűségét próbálta bemutatni, illetve igyekezett kicsit közelebb hozni a nézőkhöz a disszonáns hangzású műveiről ismert zeneszerzőt.

A koncerten elhangzott: Bartók  gyermekéveinek egy részét Nagyszőlősön töltötte, illetve ott adta tizenegy éves korában élete első zongorakoncertjét. A zongorista 1906-ban indult el első kifejezetten gyűjtés céljából szervezett felfedező útjára. Számtalan magyar  és ruszin népdalt gyűjtött Kárpátalján is. A barangolásokba jóbarátja, Kodály Zoltán is becsatlakozott.

A műsorban Halusz István énekes előadásában felcsendült A csitári hegyek alatt című népdal Kodály gyűjtéséből maradt ránk. Nagy Anikó többek között egy nagyobb lélegzetvételű nótacsokrot adott elő Jevhen Canyko harmonikakíséretével. A kutató népzenei-oktatási vonalat képviselő Gyermekeknek című ciklusából tíz dal hangzott el. Az ismert feldolgozások, műdalok és különleges hangzású hangszeres művek mellett vendégelőadók fellépései színesítették a programot. A csapi Dzjabkó Rebeka Bartók rafajnaújfalui gyűjtéséből származó népdalcsokorral rukkolt elő, az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola Eszterlánc népdalegyüttese énekes-táncos produkcióval állt színpadra.

A Con-temp Trio (Bacsinszky Ágnes, Havata Diana és Hazsó Katerina) pedig Francis Poulenc dallamaival repítette el a nézőket a népdaloktól a klasszika világába.

Mint megtudtuk,  a francia zeneszerző többször is találkozott Bartókkal európai koncertezései során, és jó barátságot ápoltak. Poulenc mind zeneszerzőként, mind pedig zongoristaként nagyra becsülte magyar kollégáját.

Végül a Magyar Melódiák kamaraegyüttes ráhúzott egy jó kis szatmárira, amelynek dallamától nem csak a két táncos, Torbics Andrea és Babinec Vadim perdült táncra, hanem a nézőknek is kedvük lett volna becsatlakozni a csárdásba.

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó