A Szputnyikkal oltottak továbbra is csak PCR- vagy gyorsteszttel jöhetnek Ukrajnába

Ukrajnában tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre 323 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma jóval kevesebb volt az előző napokénál, viszont velük együtt a járvány tavaly márciusi kezdete óta elhunytak száma mostanra meghaladta az 52 ezret.

A hétfői új esetekkel 2 229 846-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az új típusú koronavírus okozta betegség szövődményeiben elhunytak száma is jóval alacsonyabb volt a megelőző napokénál: hétfőre 16-an hunytak el, míg az előző napban 24-en, még korábban 40-en. A járvány kitörése óta elhunytak száma mostanra 52 032-re emelkedett.

Kórházba 375 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, A legtöbb új beteget, 95-öt, megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány kezdete óta eddig 1 726 042-en kapták meg valamely védőoltás első, 360 452-en a második dózisát is.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton tárgyalt grúz hivatali partnerével, David Zalkalianival arról, hogy országaik kölcsönösen ismerjék el egymás koronavírus elleni oltási igazolásait – számolt be az UNIAN a kijevi külügyi tárca sajtószolgálatára hivatkozva. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy erről megállapodást Ukrajna eddig Magyarországgal és Moldovával kötött.

Ukrajna ugyanakkor nem ismeri el az orosz Szputnyik V vakcinát,  arra hivatkozva, hogy azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem vette fel a sürgősségi helyzetekben történő használatra jóváhagyott oltóanyagok jegyzékébe. Ezért azoknak a külföldieknek,

akik a Szputnyik V oltást kapták, az Ukrajnába történő belépéshez továbbra is szükségük van 72 óránál nem régebbi PCR- vagy gyorstesztre.

Továbbá minden külföldi beutazónak változatlanul kötnie kell koronavírusos megbetegedés kezelésére is kiterjedő egészségügyi biztosítást.

Forrás:
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó