Magánvélemény: A NATO és Ukrajna politikai hullámvasútja

Ukrajna vezető politikusa néha már túlzott vehemenciával tuszkolná az országot a NATO-ba. A politikai-katonai szervezet hol biztat, hol oktat, máskor kifogásokat hangoztat, s előfordul, hogy nyíltan kimondja: Ukrajna még nem kész a tagságra.

Horváth Sándor

Ez a politikai hullámvasút a közelmúltban sem okozott meglepetéseket, tartotta a formáját: egyszer fenn, egyszer lenn.
A NATO-tagországok vezetőinek csúcstalálkozója után közzétett zárónyilatkozatban rögzítették, hogy Ukrajna a katonai-politikai közösség tagja lesz, és a kidolgozott cselekvési terv e folyamat szerves része.

Ukrajnával kapcsolatban ilyen pontos fogalmazásra korábban még nem volt példa. Megjegyzendő, a tagság elnyerésének pontos dátuma nem szerepel a dokumentumban. (fent)

Ukrajna nem kapott meghívót az idei NATO-csúcsra. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt igazából nem indokolta, viszont megjegyezte: a korrupció elleni harc fokozására, a reformok folytatására és a véderő fejlesztésére biztatja az euroatlanti integrációban érdekelt országok vezetőit. (lent)

Dmitro Razumkov szerint a közeljövőben Ukrajna nem kap meghívást az észak-atlanti szervezetbe, viszont az elkövetkezendő tíz évben ez elméletileg lehetséges.

„Legyünk őszinték, a közeli években nem tudjuk elérni. Egy sor reformot kell végrehajtani ahhoz, hogy megfeleljünk a NATO kritériumainak az ország védelmi ereje, a hadsereg felépítése, és sok más elvárás tekintetében” – részletezte Razumkov,

majd hozzátette: a NATO nem csupán katonai tömb, hanem humanitárius szervezet is, mellyel Ukrajna hosszú ideje együttműködik. (inkább fent)

Dmitro Kuleba kijelentette: nem számít arra, hogy a NATO háborút indít az Orosz Föderáció ellen. A külügyminiszter így fogalmazott:: „Ukrajna még nem tagja a NATO-nak, ugyanakkor szeretném egyértelművé tenni, ez a mi földünk, és mi megteszünk mindent, hogy megvédjük, ebben viszont segítségünkre lehetnek a partnereink.” (inkább lent)

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó