Kötelező az elektronikus munkakönyv ● Kárpáti Igaz Szó

A Legfelső Tanács idén február 5.-én fogadta el azt a törvényt, mely módosításokat ír elő az elektronikus munkakönyvek nyilvántartási rendjében.

A dokumentum értelmében kötelezővé válik a társadalombiztosítási rendszerben szereplő munkavállaló munkakönyvének elektronikus változata. Pavlo Hanulics, a megyei Nyugdíjalap információs rendszerekért és elektronikus nyilvántartásokért felelős osztályának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, a munkavállaló adatait a munkaadó és maga a foglalkoztatott is feltöltheti (fénymásolatok a munkakönyvről, igazolások stb.) a Nyugdíjalap weboldalának elektronikus szolgáltatásai segítségével.

Az iratoknak feltétlenül tartalmazniuk kell a munkaadó vagy a biztosított személy elektronikus aláírását.

Az elektronikus munkakönyv előnye, hogy az illetékes szervek automatikusan (személyes találkozás nélkül) hozzájutnak valamennyi, a nyugdíj felszámolásához szükséges dokumentumhoz. Tehát az adott illető a Nyugdíjalap weboldalán található saját elektronikus kabinetjén keresztül elintézheti a nyugdíjával kapcsolatos teendőket, de személyes kabinetjébe a Gyija mobil alkalmazáson keresztül is beléphet.

– A kormány úgy határozott, a papíralapú munkakönyv öt évig még nem szűnik meg, az elektronikussal párhuzamosan használható – közölte Pavlo Hanulics. – Mint köztudott 2004-ig a munkatevékenység adatait papaíralapú munkakönyvben rögzítették.

2004 óta a munkaviszonyt és a befizetett kötelező biztosítás összegét a társadalombiztosítási rendszer nyilvántartásában rögzítik. A „munkaviszony” kifejezést „biztosított munkaviszonyra” változtatták. 2004 óta csak azon hónapokat, éveket veszik figyelembe a nyugdíj megítélésekor, amelyekére be volt fizetve a szociális járulék. Az idén elfogadott törvény értelmében a munkakönyv teljes tartalmát és más, a munkaviszonyt igazoló valamennyi dokumentumot fel kell tölteni a már említett elektronikus munkakönyvbe.

A Nyugdíjalap idén június 10-ig már több mint 10 ezer papíralapú munkakönyvet dolgozott és töltött fel az elektronikus nyilvántartási rendszerbe.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó