Széljegyzet: (I)gazságszolgáltatás

Minden napra jut olyan hír, miszerint csempészeket füleltek le, illegális határátlépőket fogtak, otthagyott cigarettaszállítmányra bukkantak a határőrök. Ez az információ akár elégedettséggel is eltölthetne bennünket, ám az igazság az, hogy ez – véleményem szerint – mindössze a jéghegy csúcsa.

A legtöbb esetben a médiában nyomon követhetjük a történet szereplőinek sorsát, a hivatalok ugyanis büszkén számolnak be a törvénysértőkre kirótt büntetésekről, szankciókról, ítéletekről.

Csuha Ivett

Az egyik nemrégiben született bírósági döntés értelmében egy 20 éves técsői fiatalt ítéltek el cigarettacsempészet kísérletében való részvételért. A fiú Románia felé próbált meg illegális úton dohánytermékeket szállítani, a terebesfejérpataki határőrök azonban útját állták. A 2500 csomag cigiért a Rahói Járási Bíróság 10 nap elzárást és 850 hrivnya pénzbüntetést szabott ki rá.

Tavasszal az ungvári járási Szalókán fogtak el egy csoportot, melynek tagjai Magyarországra próbálták cigarettát csempészni. A rendészek a határtól 500 méterre dohánytermékekkel megrakott ládákat találtak, melyekben 16 ezer csomag ukrán, zárjegy nélküli cigaretta lapult. A vélhető csempészeket mégis mindössze a zöld zónában való személyigazolvány nélküli tartózkodásért bírságolták meg. Érdekes…

De mire is akarok kilyukadni?

Április végén nagy szenzáció volt Volodimir Zelenszkij államfő parlament elé terjesztett törvényjavaslata, amely bűncselekménnyé minősítené a csempészetet. Ezt ugyanis 2012 óta szabálysértésként szankcionálják.

Az elnök által előterjesztett dokumentum címéből egyértelműen kiderült, hogy az a Btk. és a büntetőeljárási törvény cikkelyeinek kiegészítését javasolja.

Nagy port kavart akkoriban az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) bejelentése is, miszerint elbocsátják az állami vámszolgálat több mint 100 alkalmazottját. Az intézkedés Kárpátalján 23 vámost érintett.

Emellett szankciókat is bevezettek 10 személlyel szemben, akik csempész bűnszervezetekhez köthetők. A listán rögtön két kárpátaljai személy neve is szerepelt. Az ő mindennapjaikat azonban azóta is mély hallgatás övezi.

Félreértés ne essék, nem vagyok én az illegális tevékenységek pártolója, ám amíg a „kishalakat” lehalásszák, addig a „cápák” vidáman úszkálnak országunk korrupciós tengerében…

Kiemelt kép: Illusztráció

Forrás:
KISZó/Csuha Ivett

Post Author: KISZó