Tájházak napja Nagyberegen

Kárpátalján a Nagyberegi Tájház csatlakozott elsőként a Magyarországi Tájházak Szövetségéhez, így immár itt is megtartják a tájházak napját. Tavaly csak online térben tudták ezt megtenni. Idén viszont már a helyszínen ünnepelhettek, szereztek a látogatóknak, főképpen a gyerekeknek egy feledhetetlen, vidám napot.


– Harmadik alkalommal szerveztük meg a tájházak napját, amit általában Szent György napjához közeli hétvégén hirdetnek meg. Ám idén a karantén miatt ez kicsit csúszott, így most a Szent Iván éjszakájához igazodva tartottuk meg mi is ezt a tartalommal megtöltött napot – mondta Gál Adél, a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet munkatársa.
A gyerekeknek megannyi lehetőségük nyílt a szórakozásra, a kikapcsolódásra, a könnyed tanulásra.
– A felhívásban volt egy olyan kitétel, hogy a programot az adott tájház valamelyik kiemelt tárgya, motívuma köré kell építeni. Mi a beregi szőttest választottuk, azon belül is a farkasnyomos mintával díszített szőttesek köré szerveztük a foglalkozásokat – fejtette ki Adél.


A gyerekek rövid tárlatvezetésen vehettek részt, majd el is kezdődtek a foglalkozások Furman Éva, Mester Baksa Andrea és Somi István, a nagyberegi középiskola tanárai, kézművesek irányításával. A szövőteremben a lányok próbálhatták ki ügyességüket Mester Baksa Andrea segítségével, Furman Éva vezetésével keresztszemes öltéssel hímeztek. Somi István fafaragásra, faégetésre és -díszítésre tanította a fiúkat. A nebulók kihasználhatták a tájház játszóterét is, ahol megannyi, újra reneszánszát élő népi játékokkal múlathatták az időt. A kemencében mindeközben finom édesség készült, ezúttal túrós, almás és lekváros porlóst kóstolhattak a résztvevők. A délutáni órákban a Kokas banda tartott táncházat, a Szent Iván éji szokásokhoz hozzátartozó népi játékokat tanítottak a gyerekeknek.
A Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet által szervezett nap a Csoóri Sándor Alap támogatásával, a Hagyományok Háza Hálózat szakmai partnerségével valósult meg.

Hegedűs Csilla
A szerző felvétele

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó