Putyin szerint túl drága az Ukrajnán át történő gázszállítás

A Gazprom számára veszteséges növelni az Európába irányuló gázszállítást Ukrajnán keresztül, mivel az alternatív útvonalakon történő gáztranzit jóval olcsóbb – nyilatkozta Vlagymir Putyin csütörtökön az orosz hírügynökség, a TASS szerint.

“A Gazprom számára gazdaságilag veszteséges, az Ukrajnán áthaladó gázvezeték kapacitásának növelése” – fogalmazott Putyin. Az orosz elnök szerint az elkerülő útvonalakon történő gázszállítás Európába nagyjából 3 milliárd dollárral olcsóbb. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Gazprom mindig is nyitott volt arra, hogy növelje az Európába irányuló gázszállítást. Putyin kiemelte, hogy Oroszország idén rekordot érhet el a szénhidrogén alapú energiahordozók, ezen belül a földgáz exportjában.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2021. október 1-én a Gazprom leállította az Ukrajnán keresztül történő földgáz szállítását Magyarországra. A részletekért kattintson ide:

Elzárták a gázcsapot az oroszok, nem érkezik gáz Ukrajnán keresztül Magyarországra

Mint ismeretes az ukrán külügyminisztérium az elmúlt hét elején kiadott nyilatkozatában nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy szeptember 27-én újabb hosszú távú szerződést kötött a magyar kormány az orosz Gazprommal földgáz szállítására. Részletek itt:

Gázos ügy: nem tetszik Ukrajnának a magyar lépés

A magyar–orosz gázszerződés új feszültséget okozott Kijev és Budapest között:

A magyar–orosz gázszerződés új feszültséget okozott Kijev és Budapest között

Forrás:
KISZo/censor.net

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó