Bajban van Ukrajna, télre a fél ország gáz nélkül maradhat

Az ország gázszállító rendszerének sajátosságai miatt gázellátási problémák léphetnek fel az ország bizonyos régióban – közölte Szehij Djacsenko energetikai szakértő az Ukrajna 24 tévécsatornának adott kommentárjában.

A szakember kiemelte, hogy az Ukrajnán keresztül történő gázszállítások leállítása miatt az ország keleti és déli régióiban problémák merülhetnek fel a gázellátásban. Mint arról korábban beszámoltunk, 2021. október 1-én a Gazprom leállította az Ukrajnán keresztül történő földgáz szállítását Magyarországra. A részletekért kattintson ide:

Elzárták a gázcsapot az oroszok, nem érkezik gáz Ukrajnán keresztül Magyarországra

„Gázszállító rendszerünk úgy épül fel, hogy amennyiben Ukrajnán keresztül megszűnik a gáztranzit, akkor nehézségek léphetnek fel a gázellátással az ország keleti és déli részében. Ennek fő oka, hogy a földalatti tározók az ország nyugati régióiban találhatóak. A gázszállítás pedig keletről nyugati irányba történt eddig. A rendszer úgy működött, hogy a keleti régiókat a tranzitgázzal látták el, amit a nyugati tárolókból pótoltak. Ám a mostani helyzetben így nem lehet ellátni gázzal a déli és keleti országrészt” – magyarázta Djacsenko.

A szakértő szerint megoldást jelenthet a problémára a gázátviteli rendszer átállítása.

“Amennyiben nem lesz gáztranzit, akkor télen Ukrajna keleti részének gázellátása érdekében meg kell fordítani a gázszállítás irányát. 2009-ben ez már egyszer megtörtént, 10 nap kell az átállásra” – vélekedett Szerhij Djacsenko.

Mint ismeretes az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatában nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy szeptember 27-én újabb hosszú távú szerződést kötött a magyar kormány az orosz Gazprommal földgáz szállítására. Részletek itt:

Gázos ügy: nem tetszik Ukrajnának a magyar lépés

A magyar–orosz gázszerződés új feszültséget okozott Kijev és Budapest között:

A magyar–orosz gázszerződés új feszültséget okozott Kijev és Budapest között

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó