Szijjártó lehazugozta az ukránokat

Csúfos kudarcot vallott Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs hecckampánya, ugyanis az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodását Oroszországgal jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

– A hosszú távú gázszerződés aláírását követően Ukrajna egy heves ellenséges kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarországgal szemben – kezdte Szijjártó Péter. – Ráadásul ezt a kampányt alapvetően hazug állításokra alapozták. Sőt, Ukrajna még az Európai Bizottságnál is panaszt tett a gázszerződés miatt. Jól értjük, egy nem EU-tag bepanaszolta az EB-nál az Európai Unió egyik tagországát. Nyilvánvalóan ez egy nonszensz helyzet, mégis megtörtént.

Az ukránok megpróbálták ellehetetleníteni a magyar energiaellátás biztonságát, súlyosan beavatkoztak a belügyeinkbe, és szuverenitásunkat sértő nemzetközi lépéseket tettek.

Magyarország energiaellátásának biztonsága szuverenitási kérdés, azzal kötünk szerződést az energiaellátás biztosításáról, akivel akarunk, és a lehető leghatározottabban elutasítjuk az ukránoknak részben a magyar szuverenitást megkérdőjelező, részben Magyarországot negatív színben feltüntető ellenséges kommunikációs és politikai kampányát – fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán megosztott videójában hangsúlyozta: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette, hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincs helye. Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: ezt az álláspontot elmondták az ukránoknak is a múlt héten ez EU-Ukrajna csúcstalálkozón, világossá téve, hogy Magyarország teljesen jogszerűen járt el a gázvásárlási megállapodás megkötésekor. Ezt valamilyen oknál fogva mind az ukránok, mind a nemzetközi sajtó egy jelentős része elfelejtette közölni. Ellentétben az ukrán kommunikációs hadjárat minden elemével.

Újabb nagy pofont kapott Ukrajna – Az EU szerint legális a magyar-orosz gázszerződés

Szijjártó arra az újságírói kérdésre, hogyan hat majd ki a kárpátaljai magyarokra a kialakult helyzet, ugyanis vezető köztisztviselők máris azzal fenyegetőznek, hogy mindezt az ott élő magyarokon verjék el, azt felelte: nyilvánvalóan az ukrán reakciók eddig is durvák és nonszenszek voltak.

Elfogadhatatlan lenne, hogyha bármilyen módon a kárpátaljai magyarsággal szemben további korlátozó intézkedéseket vezetnének be.

Annál is inkább, mivelhogy mindeddig a tavalyi és az idei esztendőt figyelembe véve, az Európából vásárolt legtöbb gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett. Nyilvánvalóan senkinek sem lenne érdeke ennek a helyzetnek a további eszkalálása, ezért kevésbé lenne ésszerű az ukránok részéről bármi fajta további jogkorlátozás a kárpátaljai magyarok vonatkozásában.

A magyar külügyminiszter rámutatott arra, hogy az EU és Ukrajna közötti csúcstalálkozó záródokumentumába magyar szorgalmazásra bekerültek a nemzeti kisebbségekre és azok védelmére vonatkozó részek. Szijjártó szerint az egy Európai Uniós álláspont, hogy meg kell védeni a nemzeti közösségek jogait Ukrajnában, és nem csak ott.

Elzárták a gázcsapot az oroszok, nem érkezik gáz Ukrajnán keresztül Magyarországra

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó