Magyarországon keresztül juthat gázhoz Ukrajna

Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete közösségi oldalán írt arról, hogy a héten Budapesten fogadta Szerhij Makogont, az ukrán gázszállító rendszert (GTSZ) fenntartó vállalat igazgatóját.

A diplomata bejegyzésében kiemelte, hogy a GTSZ számára Magyarország stratégiai partner a nemzetközi együttműködés terén.

– 2021-ben Magyarországról érkezett az Ukrajnába irányuló gázimport közel 90 százaléka – jelentette ki a diplomata, hozzátéve: a gáztranzit leállítása után is folytatódott Ukrajna gázimportja Magyarországon át. Októberben a szállítások 37 millió köbmétert tettek ki.

Nepop Ljubov szerint az ukrán gázszállító rendszert fenntartó vállalat azon dolgozik, hogy magyar gázszállítási kapacitást kössön le Ukrajna irányába, amely hozzáférést biztosítana a horvátországi Krk szigetén lévő cseppfolyósgáz (LNG) terminálhoz. Többek között erről és Ukrajna energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt Budapesten a nagykövettel Szerhij Makogon.

– Számunkra fontos, amikor a diplomáciai testület Ukrajna energiafüggetlenségének megerősítésén dolgozhat. Hálásak vagyunk a nagykövet asszonynak, hogy támogatta a GTSZ erőfeszítéseit a gázimport kockázatának mérséklésére. Ukrajna és Magyarország felé egyaránt. Az egy útvonaltól és szállítótól való függés a gázpiac egészének gyengesége. Véleményünk szerint Ukrajna és Magyarország együttműködése erősítheti mindkét ország energiabiztonságát – idézte bejegyzésében Makogont Nepop Ljubov.

Magánvélemény: kinek van igaza?

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó