Mire számíthatunk az idei ZNO és felvételi kapcsán? │KISZó-háttér

Sok a kérdőjel, a bizonytalanság az oktatás terén is .

Mint azt megírtuk, a Legfelső Tanács elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely előírja az állami összegző attesztáció (DPA) és az egységes felvételi vizsgák eltörlését, valamint a külső független tesztelés (ZNO) 2022-es módosítását. Azt ígérik, az egyszerűsített ZNO-val és felvételi eljárással megkönnyítik a diákok dolgát.

Simon Rita

A Legfelső Tanács oktatási, tudományos és innovációs bizottságának titkára élő adásában leszögezte, a ZNO-t nem törlik el, csak kissé módosítanak rajta. Natalija Pipa úgy fogalmazott, a javaslatok szerint az egyszerűsített érettségihez most nem kellene 3 különböző tantárgyból vizsgázni, hanem kidolgoznak egy összesített, több tantárgyat magába foglaló feladatsort. Az online-multiteszt matematika, ukrán nyelv és irodalom, illetve Ukrajna története tantárgyakból mérné fel a diákok tudását, 60 kérdésből állna, és 80 percet adnának a megoldására.

A Miniszteri Kabinet Az egyszerűsített, előreláthatólag júliusban megtartandó ZNO részleteit még nem fogadta el.

Kárpátalján összesen 11 ezer végzős kap az idén érettségi bizonyítványt. Közülük mintegy 5 ezren jelentkeztek már a külső független tesztelésre (ZNO), közölte Marjana Maruszinec, a megyei oktatási osztály vezetője.

„Nem érdemes kapkodni”

Arra voltunk kíváncsiak, a módosítások hogyan befolyásolják az oktatási folyamatot, és a tanárok miben lehetnek most a tanulók segítségére.

– A ZNO-vizsgák az egyetemi felvételi rendszer alapjai is egyben itthon és külföldön egyaránt. A diákok már évek óta készülnek a megmérettetésekre olyan formában, ahogyan ez eredetileg meg volt szabva számukra, hiszen már a vizsgatantárgyak kiválasztása is a továbbtanulás irányához volt illesztve. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi információhiány és a belengetett változtatások

a ZNO-k körül sokaknak nagymértékben rontják az esélyeit, sőt egyeseknek egyenesen ellehetetlenítik a terveit, főként ha külföldi továbbtanulásban gondolkodnak.

A végzős a tervezett összevont ZNO vizsgát külföldön nem tudja majd megfeleltetni semmilyen tantárgynak – szögezte le Orbán László, a Nagyberegi Református Líceum történelemtanára. – Egy ilyen szituációban nem érdemes kapkodni, a legjobb, amit tehetünk, az, hogy továbbra is szisztematikusan készülünk a választott vizsgáinkra, remélve azt, hogy megfelelő döntések születnek velük kapcsolatban. Jelenleg mindössze annyit tehet a tanártársadalom, hogy továbbra is az aktuális tanterv szerint készíti fel diákjait, figyeli az esetleges változásokat, s értesíti róla a tanulókat. Azt hiszem, hogy magán az oktatási folyamat menetén ez a dolog nem változtat majd.

„Még senki sem vette ki a papírjait”

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatója, arra a kérdésre válaszolva, hogy szerinte hogyan befolyásolja a jelentkezők számát az egyszerűsített felvételi eljárás, elmondta, nehéz megjósolni, mire számíthatunk, minden a háborús helyzet alakulásától függ.

– Azt bele kell kalkulálnunk, hogy mivel számos oktatási intézményt leromboltak, sokan érkezhetnek a keleti megyékből és választhatják az itteni egyetemeket – jegyzi meg dr. Spenik Sándor. – De az is világos, hogy többen fognak külföldre menni. Jelen pillanatban drámainak tűnik az ukrajnai felsőoktatás jövője.

– A magyar karon most hogyan birkóznak meg a helyzettel?

– Mint a legtöbb intézményben, az ungvári egyetemen is távoktatás folyik. Intézetünkben felmérést végeztünk, így tudjuk, hogy a hallgatóink 35 százaléka külföldön tartózkodik, onnan kapcsolódik be az órákba. Be kell vallanunk, akadnak olyanok is, akikkel még nem sikerült kapcsolatba lépni, és nem tudjuk, mik a terveik. Az viszont pozitívum, hogy sokan most még a korábbinál is intenzívebben vesznek részt az oktatási folyamatban. A diákjainkat tájékoztattuk a külföldi lehetőségekről, intézményekről, ahol folytathatják a tanulmányaikat, de még senki sem vette ki a papírjait. Jelzésértékű, hogy a teljes oktatói gárdánk Kárpátalján tartózkodik, és gördülékenyen folytatja a munkát, segíti a fiatalokat.

Egy munkatársunk február 26-án önként jelentkezett az Ukrán Fegyveres Erőkhöz. Troski Viktor most a 128-as kárpátaljai dandár tagjaként harcol a fronton.

Az intézet igazgatóhelyettese nem csak bátorságból jeleskedik, az idén megkapta a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-díját a külhoni tudományosság fejlesztése, jelentős tudományos munkássága elismeréseként. Ezúton is gratulálunk neki, testi, lelki egészséget, további tudományos és alkotói sikereket kívánunk!

„Magyarország is próbál segíteni a végzősöknek”

Fazekas Andrea, a Momentum Doctorandus (MD) elnöke úgy véli, most az a legfontosabb, hogy a végzősök ne essenek ki az oktatási folyamatból. Készüljenek szorgalmasan, figyeljék a határidőket, a híreket és a célzott intézmények hivatalos tájékoztatóit.

– Igyekszünk minél több információt megosztani a diákokkal, követjük és közzétesszük a legfrissebb híreket a felvetelizz.com-on. A honlapunkon minden információ megtalálható a felvételivel és érettségivel kapcsolatban. A papír alapú kiadványunkat is igyekszünk eljuttatni a diákokhoz, mert abban is számos hasznos tudnivaló van – szögezte le Fazekas Andrea. – Magyarország is próbál segíteni a végzősöknek. A kormány rendkívüli eljárási lehetőséget biztosít a magyar érettségi vizsga letételére azok számára, akik Ukrajnában a 2021/2022-es tanévben középiskolájuk utolsó évfolyamán folytatták a tanulmányaikat és ezt iskolai bizonyítvánnyal vagy más, az ukrajnai iskolájuk által – akár elektronikusan – kiállított és hitelesített dokumentummal igazolni tudják.

Ez azokra vonatkozik, akik nem nyújtottak be érettségi jelentkezést Magyarországon 2022. február 15-ig. Számukra a jelentkezést meghosszabbították április 20-ig, és térítésmentessé tették a vizsgát.

Amennyiben a jelentkező magyarországi érettségi bizonyítványt kíván szerezni, magyar nyelv és irodalom (vagy ehelyett magyar mint idegen nyelv), matematika, történelem, idegen nyelv vizsgatárgyakból szükséges benyújtania a jelentkezést a kormányhivatalba. Ezenkívül legalább egy szabadon választott vizsgatárgyat kell még megjelölnie. Személyesen lehet jelentkezni a kormányhivatalokban. Viszont a jelentkezéshez mindenképp meg kell majd adni egy magyarországi levelezési címet. Most egyszerűen be lehet iratkozni bármelyik magyarországi tanintézménybe, és ha kell, a diákok mellé egy felzárkóztató tanárt is kineveznek.

Fazekas Andrea elmondta, aki már korábban is Magyarországra készült, valószínűleg benyújtotta kérelmét a korábban meghatározott időpontig.

Ők a február 15-ig benyújtott érettségi jelentkezés befizetett vizsgadíját szeptember 30-ig vissza tudják igényelni.

Az érettségit megszerezhetik, a magyarországi felsőoktatásról viszont lecsúsztak azok, akik február 15-ig nem nyújtották be jelentkezésüket valamelyik szakra az e-felvételi rendszerben. Nekik csak a pótfelvételire, illetve a keresztféléves felvételire lesz lehetőségük, viszont ezek többsége jellemzően önköltséges helyek.

– Sokan érdeklődtek nálunk a diplomahonosítás és a felsőfokú végzettség elismertetése iránt – folytatja az MD elnöke. – Eddig az Oktatási Hivatal csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) fordítását fogadta el, ám ezt most eltörölték. Egy egyszerű, géppel írott fordítás is elfogadható, amit a kérelmező készít el és nyújt be az eljárásra.

A Momentum Doctorandus elnöke szerint nem valószínű, hogy azok a diákok, akik most Kárpátalján tanulnak, jelentős számban átiratkoznának magyarországi felsőoktatási intézményekbe, hiszen „most is megkapják ugyanazt a színvonalas képzést, amit eddig, a távoktatás keretében.”

Arra biztatta a tanulókat, hogy amennyire a körülmények engedik, készüljenek továbbra is, és ha bármilyen kérdésük van, forduljanak hozzájuk bizalommal.

„Szerencsésebb helyzet”

A 11. osztályosoknak komoly stresszel kell most megbirkózniuk, a jövőjük múlhat az érettségin. Salánki Annamária a Nagydobronyi Líceum végzős diákja. A jövőben biológia és óvodapedagógia szakon szeretne továbbtanulni. Lapunk megkeresésére elárulta, nagyon izgul a vizsgák miatt. Főleg az aggasztja, hogy még semmi sincs konkrétan lefixálva. Sajnálja az ez évi végzős társait, mint mondja, ő viszonylag „szerencsésebb helyzetben van, mivel a jelenlegi kiválasztott 3 tantárgy közül mindegyikből készült vizsgázni.” De mivel nem tudja, milyen lesz a multiteszt, ő sem érzi magát teljesen felkészültnek rá.

A napokban már nyilvánosságra hozták, mi szükséges majd az idei felvételihez:

https://kiszo.net/2022/03/30/kiderult-hogyan-fog-zajlani-a-2022-es-felveteli-kampany/

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat itt olvashatja!

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó