Végleges: ZNO helyett online-multiteszt

Az érettségizőknek az idén egy összevont vizsgán kell átmenniük.

Annak érdekében, hogy az idei felsőoktatásba felvételizők számára elérhető feltételeket teremtsenek, és ösztönözzék őket arra, hogy Ukrajnában tanuljanak, bevezetik a több tantárgyból álló nemzeti multitesztet (NMT) – jelentette be Szerhij Skarlet.

Az oktatási miniszter szerint fontos a diákság megőrzése, amely Ukrajna nemzeti és szellemi potenciálja.

„Az országban való továbbtanulásra kell sarkallnunk  a tanulókat, még ebben a nehéz helyzetben is. Ehhez elengedhetetlen, hogy gördülékeny és biztonságos feltételeket teremtsünk az idei felvételizők számára. Éppen ezért a korábbitól eltérő modellt dolgoztunk ki: a felsőoktatásba jelentkezőknek egy több tantárgyat magába foglaló multitesztet kell teljesíteniük” – jegyezte meg Skarlet.

A miniszter elmondta, a vizsga számítógépes online tesztelés formájában valósul meg három tantárgyból (ukrán nyelv, matematika, Ukrajna története).

A különböző szakokhoz eltérő módon értékelik a pontokat.

A tárcavezető hozzátette, az állami ösztöndíjas helyekre az idén is 5 kérvényt lehet benyújtani, míg az önköltséges helyekre 20-at.

Korábban beszámoltunk arról, hogyan egyszerűsítették a felvételit, néhány szakra csupán egy kérvényt és egy motivációs levelet kell megírni:

Kiderült, hogyan fog zajlani a 2022-es felvételi kampány

Kapcsolódó:

Mire számíthatunk az idei ZNO és felvételi kapcsán? │KISZó-háttér

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó