Máris eltörölnék a vámmentes autóbehozatalt

A parlament a közel egy hónapja bevezetett kedvezményes vámkezelés megszüntetésére készül. Mindezt még a hadiállapot befejezése előtt.

Mint ismeretes, Volodimir Zelenszkij államfő április 5-én aláírta a törvényt, amelynek értelmében a hadiállapot idejére a magánszemélyek személyautók, pótkocsik és félpótkocsik, motorkerékpárok, valamint a 10 vagy több utas szállítására alkalmas járművek és teherautók vámkezelése során mentesülnek a behozatali vám, az általános forgalmi adó és a jövedéki adó megfizetése alól.

(Hogyan) működik az autók vámmentes behozatala? │KISZó-háttér

A parlamentben április 26-án törvényjavaslatot vettek nyilvántartásba, amely a külföldről behozott gépjárművek adóztatásának újraindítását javasolja. A tisztviselők retorikája egyértelmű: hiba volt a kedvezményes vámkezelésről szóló döntés. Csak az első héten ez a hiba 350 millió hrivnyától vonta meg a költségvetést.

Az Állami Vámhivatal tájékoztatása szerint április 25-ig 19 ezer autót importáltak ily módon Ukrajnába, ez 2 milliárd hrivnya esetleges mínusz.

Az importált autók között rengeteg a prémium kategóriás autó, ami nem egészen felel meg az adómentes autóbehozatal fő céljának: a háború sújtotta ukrán gépkocsiflotta feltöltésének.

A fő probléma a határ mindkét oldalán felduzzadt sorok, amelyek lassítják a humanitárius szállítmányok bejutását Ukrajnába.

Ahogy azt a KISZó Online is megírta, Musztafa Najem infrastrukturális miniszterhelyettes is negatívan értékelte az új lehetőséget.

1,4 milliárd hrivnya költségvetési hiányt és több órás sorokat eredményezett a vámmentes autóbehozatal

A probléma megoldása érdekében csökkentették az autóbehozatalra kijelölt ellenőrző pontok számát.

Hétfőtől már csak hét határátkelőn lehetséges a vámmentes autóbehozatal

Ez azonban nem hozott sikert, ugyanis továbbra is hatalmas sorok kígyóznak a határátkelőkön.

Ennek oka, hogyan sokan megszegik a szabályokat, és nem a meghatározott ellenőrző pontokon próbálkoznak. A vámtisztek pedig inkább gyorsan elvégzik a regisztrációt, hogy ne okozzanak torlódást.

Egyelőre nem tudni, mikor fogadják el a törvényt. A parlament üléseinek időpontját ugyanis az esetleges bombázások miatt nem hozzák nyilvánosságra.

A törvény elfogadása után pedig már késő lesz importautót vásárolni, ugyanis a dokumentum a megjelenés után azonnal életbe lép.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó