KISZó-kérdés: Vissza a kályhához!

Megosztotta olvasóinkat a Facebook-oldalunkon legutóbb feltett KISZó-kérdésünk, amelyben arra voltunk kíváncsiak, vajon az embereknek van-e alternatívája a gázfűtésre? Múlt heti nem reprezentatív felmérésünknek az adta az apropóját, hogy Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere Facebook-oldalán arra szólította fel a kistérség lakosait, hogy kezdjenek felkészülni a fűtési szezon szempontjából rendkívül nehéz télre. Arra kérte az embereket, aki teheti már most szerezze be a téli időszakra szükséges tűzifát.

Szabó Sándor

Babják Zoltán Facebook-posztjában felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad csak az elektromos fűtésre hagyatkozni, ugyanis – mint fogalmazott – a gázellátás hiányában előfordulhat, hogy a hálózat nem bírja majd a túlterhelést, ami vészleálláshoz vezethet. Ezért lehetőség szerint célszerű gondoskodni a lakás energiahatékonyságáról, a homlokzatok szigeteléséről, a lakások kandallóinak, kályháinak előkészítéséről (kéménytisztítás, biztonsági ellenőrzés elvégzése stb.) és a szilárd tüzelőanyag (tűzifa, pellet stb.) beszerzéséről – hangsúlyozta a polgármester.

Tűzifa beszerzésére ösztönzik a Beregszászi kistérség lakosait

Ami a nem reprezentatív felmérés eredményét illeti, a válaszadók 52 százaléka rendelkezik alternatív fűtési lehetőséggel, 47 százalék viszont csak gázzal tudja felfűteni az otthonát télen. Az aggodalom nem alaptalan, hiszen Európa-szerte készülnek a vészhelyzeti tervek arra az esetre, ha az orosz földgázszállítások a következő hónapokban drámaian csökkennének. Ukrajna 2015 óta nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteit saját kitermelésből, illetve mintegy harminc százalékát európai országokból történő beszerzésekkel fedezi. Egy korábbi felmérésünkben a válaszadók többsége (71%) gondolta úgy, hogy nem lesz elég gáz télen Ukrajnában, és több, általunk megkérdezett olvasónk is azt válaszolta, hogy tűzifa beszerzését tervezi.

Kárpátalján a távhőszolgáltatás megszűnésével a nagyobb városokban gázkazánnal való fűtésre álltak át, viszont vidéken, falvakban a lakók másképp oldják meg a szezonális fűtést. Évekkel ezelőtt egyre jobban elterjedt a gáz, mint alternatív fűtőanyag. Ez a kényelmes megoldás azonban az utóbbi pár évben annyira drága lett, hogy egyre többen álltak át valamilyen szilárd tüzelőanyagra, például fára, fapelletre vagy éppen szénre. A kialakult helyzet miatt egyre többen folyamodnak alternatív megoldásokhoz.

A tűzifa a leggyakrabban használt alternatív fűtőanyag, amellyel vidéken kiváltják a gázfűtést. Ági Lászlót, a Beregszászi Állami Erdőgazdaság megbízott igazgatóját arról kérdeztük, lesz-e elegendő tűzifa, nőtt-e a kereslet az utóbbi hetekben, valamint hogy, jelenleg mi a tűzifavásárlás menete az állami erdőgazdaságoknál.

– A megnövekedett igények miatt változtattunk, pontosabban fogalmazva egyszerűsítettünk és ezzel gyorsítottunk az eljárásmeneten – fogalmazott a szakember. – Május és június folyamán jelentősen megnőtt a kereslet. Az emberek érzékelik, hogy nem egyszerű tél elé nézünk és nem csak cukrot és száraztésztát kell télire készletezniük, hanem fát is. Egyre többen érkeznek hozzánk olyanok, akik a kérdéseiből hamar világossá válik, hogy először vásárolnak tűzifát. Központilag azt a feladatot kaptuk, hogy maximálisan teljesítsük a lakossági igényeket a fűtési idényre. A fa nagy előnye, hogy megújuló energiaforrás.

Ági László elmondta, elegendő mennyiségű alapanyag-tartalékkal rendelkeznek. Az eddig mutatkozó igényeket maximálisan ki tudták elégíteni, bár hozzátette, kérdéses, mit hoz a tél. Mint mondta nehéz előre jósolni.

Az erdészet vezetője kitért arra, hogy a Beregszászi járás 13 százaléka erdős, miközben a megyei átlag 52 százalék. A hegyvidéki területeken ez a 70-80 százalékot is eléri. Arra szólított fel, hogy aki teheti, most készletezzen tűzifát, ne várjon vele októberig, novemberig, ugyanis szárazon lehet vele gazdaságosan fűteni.

– Sajnos olyan időket élünk, hogy nem látjuk a holnapot, de a sokéves tapasztalat azt mondatja velem, hogy a környezetvédelmi és erdőgazdálkodási törvények betartása mellett ki tudjuk majd elégíteni az igényeket – jegyezte meg az igazgató. – Persze erre hatással lehet, ha a hadsereg ellátására, úgynevezett mobilizációs feladatra vonatkozó állami megrendelések érkeznek az erdészethez, ugyanis ezek a hadiállapot miatt elsőbbséget élveznek. Ilyenkor félre kell tenni minden kereskedelmi tevékenységet, többek között ezért vannak levédve a mozgósítás alól az erdőgazdaságok munkatársai is.

Egy család maximum 10 köbméter fát vásárolhat, ez megközelítőleg 100 mázsa tüzelőanyagot jelent. A kiszállítást viszont a vásárlónak kell megszerveznie, ugyanis az erdőgazdaságok járműveit katonai célokra mozgósították.

Ági László szerint ez a mennyiség egy átlagos háztartás fűtésére elegendő a téli időszakban. A vásárlók többsége a maximális mennyiséget igényli, de vannak, akik 3-5 köbméter fát vesznek, ugyanis a szállítóeszköz kapacitása is behatárolja a mennyiséget. Az idei évre bevezetett könnyítés, hogy minden erdészetnél elhelyeztek egy banki terminált, ahol bankkártyával lehet fizetni és helyben kiíratni a fát. Ezt korábban csak a járási irodában lehetett megtenni. Akinek lehetősége van rá, az mobilbankon keresztül is megteheti ezt. Viszont aki készpénzzel szeretne fizetni, az továbbra is csak a Makkosjánosiban található központi hivatalban teheti azt meg. Így mindenki a hozzá legközelebb eső erdészethez fordulhat.

– Másfél hónapja működik ez a rendszer, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség banki úton rendezi a kifizetést – mondta. – Ami a jelenlegi árakat illeti, az 1. osztályú keményfa (tölgy, bükk, gyertyán, kőris) – 660 hrivnya/köbméter, a 2. osztályú tűzifa (éger, nyárfa, rezgőnyár) – 550 hrivnya/köbméter. A tavalyi évhez képest nagyjából 10 százalékos drágulás tapasztalható, amit az üzemanyag árának meredek emelkedése generált. Kérdéses, hogy meddig tudjuk tartani ezt az árat. Megvizsgáltuk a szomszédos erdőgazdaságok árait, és elmondhatom, a Beregszászi járásban az egyik legolcsóbb a tűzifa. A huszti járásban például 780 hrivnya egy köbméter fa.

KISZó-kérdés: Gáz lesz, ha nem lesz gáz?

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó