Ukrán foci a háború árnyékában

ukrán foci minaj fc

Ukrajnában a fővárosi Olimpiai Stadionban rendezett Sahtar Doneck–Metaliszt-1925 Harkiv találkozóval elkezdődött a 2022/’23-as élvonalbeli labdarúgó-bajnokság. A Minaji FC az első körben szabadnapos volt, miután ellenfele, az FK Lviv a mérkőzés elhalasztását kérte.

Mint ismert, eredetileg február 25-én kezdődött volna az ukrán Premier Liga tavaszi idénye, ám az egy nappal korábban kitört háború minden tervet lenullázott. A bajnokságot berekesztették, a téli állás alapján hirdettek végeredményt. Sokáig azt sem lehetett tudni, elkezdődhet-e az új idény, de a klubok és a szakszövetség kitartó álláspontjának köszönhetően csak tető alá hozták a bajnoki rajtot. Azt persze nem tudhatjuk, hogy a terveknek megfelelően sikerül-e lebonyolítani a pontvadászatot.

Augusztus 23-án éledhet újjá az ukrán foci

A tavalyi mezőnyből a Deszna Csernyihiv és a Mariupol ideiglenesen felfüggesztette részvételét, helyükre a másodosztály első két helyezettje, a Metaliszt Harkiv és a Krivbasz Krivij Rih lépett. A többi gárda azonos a tavalyival. A 16 csapat őszi-tavaszi lebonyolításban mérkőzik meg egymással oda-vissza, az első kört november 26-án tervezik befejezni. A tavaszi folytatás 2023. március 4-én kezdődne és június 3-án fejeződne be. Az első két helyezett a BL-ben indulhatna, a mögöttük záró két együttes a Konferencialigában kapna indulási jogot, míg a kupagyőztest az Európa Liga illeti meg. Az élvonalnak az utolsó két helyezett inthet búcsút, a 13. és 14. helyen záró csapatokra pedig osztályozó vár az első liga harmadikja és negyedikje ellen. Legalábbis ezek a tervek…

A Minaji FC révén idén is lesz kárpátaljai részvevője a Premier Ligának. A klubhoz télen érkezett Volodimir Saran vezetőedző hivatalos meccsen eddig még nem tudott debütálni a kispadon, s ezt az első körben sem teszi meg, miután az FK Lviv halasztást kért. Így a minaji kék-fehérek csak a jövő heti második játéknapon kapcsolódnak be a küzdelmekbe, ellenfelük az az Olekszandrija lesz, ahol Saran korábban nagyon sikeres éveket töltött, az európai porondra is kivezette a Kirovográd megyei klubot.

A minajiak odahaza készültek, utolsó felkészülési meccsükön 4–0-ra verték azt a Huszt-City-t, amely az országos harmadik vonalban fogja képviselni Kárpátalját. Az előző, félbeszakadt szezonban az Ungvári FC a másod-, míg a Munkácsi FC a harmadosztályban szerepelt, de a mostani küzdelmektől mindkét klub visszalépett.

A háború miatt nagyon furcsa idény elé nézünk, alig találni olyan csapatot, amelyik valóban hazai pályán szerepelhet. A mieink ebből a szempontból igazán szerencsések, hiszen a Minaj Arénában fogadhatják ellenfeleiket. Az ungvári Avangard-stadionban is lesznek meccsek, 2-3 klub ideiglenesen a kárpátaljai megyeszékhelyen fogadhatja ellenfeleit. A nyitókörben a Zorja–Vorszkla meccset már itt is rendezték. Rossz hír viszont, hogy biztonsági okokból valamennyi bajnokit zárt kapuk mögött rendeznek, s amennyiben meccs közben megszólalnak a légiszirénák, a találkozót meg kell szakítani, a játékosoknak biztonságos óvóhelyre kell vonulniuk.

Az ukrán Premier Liga nyitófordulójának párosítása: Sahtar Doneck–Metaliszt-1925 Harkiv 0–0, Csornomorec Odessza–Veresz Rivne 0–1, Zorja Luhanszk–Vorszkla Poltava 3–1, Kolosz Kovalivka–Krivbasz Krivij Rih 1–0, Ruh Vinniki–Metaliszt Harkiv, Minaji FC–FK Lviv, Dnyipro–Olekszandrija, Ingulec Petrove–Dinamo Kijev (utóbbi három bajnokit elhalasztják).

Ez is érdekelheti:

Az ukrán foci legendáival találkozhattunk

Forrás:
KISZó/DGY/Fotó:Minaji FC
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó