A minimálbér eltörlését javasolják Ukrajnában

Az elnök egyik gazdasági tanácsadója, Olekszandr Rodnyanszki azt nyilatkozta a The Guardian brit lapnak, hogy eltörölhetik a minimálbér Ukrajnában. Mint fogalmazott, a javaslat szerint nem mindenhol, csak néhány iparágban törölnék el a minimálbért, véleménye szerint ezzel új munkahelyek létesülnének. Emellett az illetékesek a munka törvénykönyvét is gyökeresen módosítani kívánják – írta a Today.ua hírportál.

Rodnyanszki szerint sürgős lépéseket kell tenni a nemzetgazdasági ágazatok háború alatti és utáni növekedési feltételeinek megteremtésére.

„Súlyos problémáink vannak a hetvenes években kidolgozott Munka Törvénykönyvével, amelyet felül kell vizsgálni” – mondja a tanácsadó. Hozzátette: a most is alkalmazott kódex, más időben és más társadalmi-gazdasági formáció számára készült. Amikor kidolgozták még a szovjet típusú szocialista tervgazdasági modellt követték. És nem ismertek olyan fogalmakat, mint a piaci verseny, a munkanélküliség és a piac. Ezzel szemben most versenyeznek egymással a vállalkozások a piacok meghódításáért, a hatékonyabb termelés és a dolgozók jóléte érdekében, „ki kell gyomlálni” a kevésbé hatékony alkalmazottakat.

“Meg kell reformálni az alkalmazás, az elbocsátás és a végkielégítést szabályait, a rugalmas időbeosztás és a határozott idejű szerződések módját” – vélekedik Rodnyanszki.

A tanácsadó kitért arra, hogy mindezek általában heves ellenállásba ütköznek a szakszervezeti oldal irányából, amely első sorban a munkavállalók érdekeit tartja szem előtt. Viszont azzal senki nem foglalkozik, hogyha nem versenyképes egy vállalkozás, akkor megszűnnek a munkahelyek. Ezért a munkavállalók megtartása érdekében a munkáltatónak szigorúbb munkafeltételeket kell bevezetnie. Első hallásra ez paradox, de tény.

Rodnyanszki a minimálbér kérdését tartja az új Munka Törvénykönyv egyik kulcspontjának. Sok munkáltató nem tart lépést a növekedésével. Emiatt nem tudnak adót fizetni alkalmazottaik után. Ezért arra kényszerülnek, hogy nem hoznak létre új munkahelyeket, vagy ami még rosszabb, csökkentik az alkalmazottak számát.

“Vigyáznunk kell, hogy a minimálbér szintje ne legyen túl magas, mert összeomlik a gazdaságunk, és ügyelnünk kell arra, hogy ez ne vezessen a munkanélküliség növekedéséhez” – fogalmazott az elnöki tanácsadó.

Kapcsolódó:

Mától emelkedik a minimálbér és a nyugdíj

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó