Csetfalva utakat épít…

A legtöbb polgármester azon fáradozik, hogy „megszolgálja” a lakosok bizalmát és erejéhez, lehetőségeikhez mérten építse, szépítse a települést. Bár ez nem egyszerű feladat, főleg a mai kiszámíthatatlan időkben.

Csetfalva a Beregszászi járás egyik kis községe is szépül. Sokat tesz ezért Papp József, aki 2006-tól tölti be a polgármesteri posztot. A település legnagyobb látványossága a központban lévő református templom. Csúcsos, négy fiatornyos fatornya már több kilométer távolságból feltűnik. Szentélye jóval keskenyebb és alacsonyabb a hajónál, a nyolcszög három oldalával záródik. A szentélyt a hajótól csúcsíves diadalív választja el, ablakai is csúcsívesek. Keleti oldalán kis tölcséres körablak látható. A templomhajó délnyugati sarkához támfalat építettek. Két harangja 1796-ban készült. Ám most nem a szentély szemrevételezése miatt látogattunk a településre. Elterjedt a hír, miszerint a falu nagy többsége összefogott, hogy kicsit járhatóbbá tegye a bevezető utat és néhány mellékutcát.

– Önök ezek szerint a mondás szerint cselekedtek: segíts magadon, Isten is megsegít…

– Valahogy így – helyesel a polgármester. – Kárpátalján katasztrofális állapotban vannak az utak, miért lennénk ez alól mi kivételek? Mindenki tapasztalja, hogy gyakorlatilag járhatatlanok, így egy szombati nap összegyűltünk, és nekiláttunk a gödrök betömködéséhez. Az Egán Ede gazdaságfejlesztési program jóvoltából több helyinek sikerült traktort vásárolnia, a Tisza-töltés mellől ők hordták fel haszonjárművekkel a kavicsos homokot. Legalább ötvenen részt vettek a munkában, ki lapátolt, ki planírozott. De volt más segítségünk is, Péter Csaba megyei képviselő anyagilag járult hozzá a kezdeményezéshez, a traktorok üzemanyagát ő állta. Ez óriási segítség volt ilyen magas árak mellett.

A polgármester visszagondolva a kezdetekre elmondta, a legnagyobb öröm az volt a faluban, amikor 2007-ben hozzájuk is eljutott a vezetékes gáz.

– Testvértelepülési szerződést kötöttünk Dunavarsánnyal. Ők nagyon sokat segítenek nekünk, az óvoda, az iskola és a könyvtár is az ő támogatásuk révén újult meg. Az iskolában sikerült kicserélni a padlót, a régiek helyére új nyílászárók kerültek, akárcsak az óvodában és a könyvtárban, emellett az óvodának kazánházat építettünk, pompa kutat verettünk, mosógépet, porszívót vásároltunk.

Az évi költségvetésünkből nemigen futotta volna ilyen beruházásokra, örülünk, ha a béreket ki tudjuk fizetni.

– Az év elején járunk, ilyenkor tervezzük meg nagyvonalakban az éves programokat, elképzeléseket. Önök mit terveznek erre az esztendőre? Mi az, ami a legfontosabb?

– Mindenképp szeretnénk folytatni az utak renoválását. Péter Csaba megígérte, lobbizni fog azért, hogy sikerüljön a bevezető útszakasz és a mellékutak felújítása.

Sajnos nincs olyan település, ahonnan ne vándorolnának el az emberek a jobb megélhetés érdekében. Ez alól Csetfalva sem kivétel. A falu negyven százaléka nem él itthon, a fiatal és a középkorosztály Európa más országaiban dolgozik.

– Csak a gyerekek és az öregek vannak itthon, de reménykedünk benne, hogy idővel hazajönnek, a szívük hazahúzza őket

– zárta szavait Papp József.

A Kárpáti Igaz Szó korábban egy másik dicséretes közösségi akcióról is beszámolt, amikor Szürtében ravatalozó épült önerőből.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó