Ez a kárpátaljai magyarság elleni támadás volt

A magyar kormány és több más politikai szereplő is elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni, kedd hajnalban végrehajtott támadást. A nap folyamán elhangzott reakciókat állítottuk egy sorba.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter úgy ítélte meg: Ukrajnában előretörőben vannak a szélsőséges politikai eszmék, miután egy hónapon belül másodszor érte támadás a KMKSZ központját. Szerinte ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait. A miniszter mindezt elfogadhatatlannak tartja, és szerinte

ha Ukrajna komolyan gondolja közeledését az EU-hoz és a NATO-hoz, képesnek kell lennie féken tartani a szélsőségeseket.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága azt közölte: segítséget nyújt a KMKSZ székházának helyreállításához. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Grezsa István kormánybiztos közleményben ítélte el a támadást. Mint írták, Magyarország kormánya minden támogatást megad a károk mielőbbi helyrehozása és annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletét ellátó KMKSZ a lehető legrövidebb időn belül folytathassa munkáját.

“Elvárjuk, hogy az ukrán hatóságok rövid időn belül megtalálják az elkövetőket és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyar közösség biztonságát garantálják”

– fogalmaztak.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ismét elítélte a döbbenetes támadást.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményben felszólítja az Európai Bizottságot arra, hogy haladéktalanul lépjen fel az ukrán kormánynál a kárpátaljai magyarság védelmében. Ez nyílt támadás a kárpátaljai magyarság ellen – írta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója. Más parlamenti pártok szintén felháborodásuknak adtak hangot. A merénylet újabb ékes bizonyítékát adja annak, hogy az ukrán hatalom magyarellenes intézkedései bátorítóan hatnak az agresszív nacionalistákra, akik ezért egyre brutálisabb akciókra vállalkoznak. Hazánknak minden eddiginél világosabbá kell tennie: keleti szomszédunknak esélye sem lehet az európai integrációra addig, amíg megálljt nem parancsol az ország szélsőségeseinek, vissza nem vonja magyarellenes intézkedéseit, és nem garantálja a legszélesebb jogokat a kárpátaljai magyarság számára – ezt már Szávay István, a Jobbik szakpolitikusa írta közleményében. A Jobbik egyúttal üdvözli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gyors fellépését, aki bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét. Tiltakozott az LMP, az MSZP és a Párbeszéd is. Utóbbi két párt közös közleményben ítélte el a kárpátaljai magyarságot ért sorozatos támadásokat és azt írták: Ukrajnában rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és Kárpátalján megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait.
A kárpátaljai megyevezetés részéről Hennagyij Moszkal kormányzó meggyőződését fejezte ki, az orosz titkosszolgálat áll a háttérben. Mint arról a nap folyamán írtunk, a rendőrség nyomozást indított az elkövető kézre kerítése érdekében.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó