Terjed a járvány: már az oltottak is kanyarósak

Nem csökken a kanyarós megbetegedések száma az országban és Kárpátalján sem. Az év eleje óta már hatezer fertőzöttet észleltek, közülük négyezer gyerek. A vírus rendkívül agresszív, már olyan embereket is fertőz, akik rendelkeznek védőoltással.

Az elmúlt héten 783 új beteget regisztráltak Ukrajnában, egész családok kerülnek kórházi ágyra. A szakemberek a betegség terjedéséért egyértelműen az oltóanyaghiányt, s a miatta kialakult oltási rend elmaradását teszik felelőssé. Jelenleg nincs olyan régió, ahol ne észlelték volna a kórt. A legtöbb beteg Ivano-Frankivszk, Odessza, Kárpátalja és Lemberg megyében van, Odessza megyében már hét emberéletet követelt a kór.

Kárpátalján sem javul a helyzet. Az elmúlt héten 148-an – hárommal kevesebben, mint egy héttel korábban – fertőződtek meg, közülük 115 gyerek. 81 százalékuk kórházi ellátásra szorult. A legtöbb kis páciens 1-4 (34), valamint 5-9 éves (27) gyerek. Mint azt Viktorija Timcsik, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriuma járványügyi osztályának vezetője a KISZó-nak elmondta, idén eddig 1026 esetet diagnosztizáltak, a legtöbbet az Ungvári (271), a Técsői (216) járásban és a megyeszékhelyen. Az elmúlt napokban újabb 1500 kiskorú kapta meg a kanyaró elleni vakcinát. A Magyarországtól humanitárius segély formájában kapott 8 ezer és a Kijevből érkezett 2 ezer dózisból 4511 adag maradt még felhasználatlanul, ami két-három hétre elegendő a régiónak.

Mint azt lapunk korábban megírta, Kárpátalján is történt egy sajnálatos tragédia. A Munkácsi Megyei Gyermekkórházban február 5-én kanyaró következtében életét vesztette egy ötéves kislány. A megyében ez volt az első halálos kimenetelű eset.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az UNICEF révén megérkezett Ukrajnába 220 ezer dózis belga eredetű oltóanyag, amit az állami költségvetésből szereztek be. Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint tavaly Románia és Olaszország után Ukrajnában észlelték a legtöbb kanyarós megbetegedést.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó