A jószomszéd ismét segített

Magyarország a tavaly ősszel született szándéknyilatkozat szellemiségének megfelelően folytatta a Szolyvai Gyermekotthon támogatását. A karácsonykor ajándékozott értékes kisbusz után ezúttal egy tűzifa tárolására alkalmas helyiség kivitelezéséhez nyújtott segítséget.

A Szolyvai Gyermekotthonban tartott sajtótájékoztatón Buhajla József emlékeztetett a korábbi segítségnyújtásra, amikor Magyarország egy Volkswagen kisbusszal ajándékozta meg az otthont. Az ungvári magyar főkonzul kiemelte, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma a közös jövőnket jelentő gyermekek érdekeit szem előtt tartva az első segítségkérő szóra reagált, és azóta is folytatja a szülői gondoskodás nélkül maradt kicsiket gondozó intézet támogatását. A tűzifa tároló helyiség megépítésére azért volt szükség, mert a szűkös ukrán állami támogatás nem teszi lehetővé a teljes téli fűtést, azt fatüzeléssel kell kipótolni. A rönkfa eddig a szabad ég alatt állt, az időjárás viszontagságai miatt fűtőértéke jelentősen csökkent. Az ungvári misszióvezető örömmel tudatta, a költséghatékony építkezés eredményeképpen, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott pénzbeli támogatás maradványösszegéből beszerzésre került még 120 darab irodai szék, 50 darab gyermek szék, 15 irodai asztal és 20 pelenkázó bútor. A főkonzul megjegyezte, tarsolyukban a későbbiekre is tartogatnak még meglepetést.

Barta József, a megyei tanács alelnöke elmondta, amikor először járt az intézményben, a főorvossal áttekintették a legégetőbb problémákat, ő pedig ismervén a megyei büdzsé szűkösségét, azonnal Magyarország Ungvári Főkonzulátusához fordult, ahol gondolkodás nélkül a jócselekedet mezejére léptek. Hiszen tudjuk, kétszer ad, aki gyorsan ad.

A megyei önkormányzat első alelnöke leszögezte: Ukrajnának igenis Magyarország a legjobb szomszédja.


A rendezvényen köszönetet mondott az újabb magyar segítségért Mihajlo Ragy megyei gyermekfőorvos, Miroszlava Livcs, a Szolyvai Járási Tanács elnöke, Tetyana Bella, Szolyva alpolgármestere. Természetesen ugyanezt megtette Volodimir Béres, a gyermekotthon főorvos-igazgatója is, aki oklevéllel is megköszönte a segítségnyújtást Buhajla József főkonzulnak, Loppert Balázs konzulnak és Barta Józsefnek.

A Szolyvai Gyermekotthon vezetője a KISZó helyszíni tudósítójának kérdésére elmondta, intézetükben jelenleg közel 200 gyermeket nevelnek. Az 1 és 4 év közötti apróságokkal 10 csoportban foglalkoznak a hozzáértő nevelők, akiknek a szülői szeretet érzését is át kell adniuk az otthonba kényszerült gyermekeknek. Idén már 16 új gyermek került hozzájuk. Tavaly 25 neveltjük került családba, az azt megelőző évben 35 kicsinyt fogadtak örökbe, az idén eddig kettőt.

Dunda György

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó