Akár egy szobát is berendezhetnének a bútoraiból

Tavaly ősszel volt 139 esztendeje annak, hogy megszületett Fedák Sári, beregszászi származású primadonna, a magyar színjátszás kiemelkedő alakja. Az egykori színésznő emléke előtt tisztelegve egy őt ábrázoló szobor került felavatásra a Vérke-parti városban. Emellett számos dolog emlékeztet rá, kiadványok jelentek meg az életéről, most viszont egy olyan könyv került elő, amit ő maga írt. Sepa János, a Beregvidéki Múzeum igazgatója eddig is sokat foglalkozott Fedák Sárival, a múzeumban egyedülálló, 220 képeslapot számláló gyűjtemény található, a színésznő életét bemutató könyv, s most ezekhez csatlakozik az Útközben.

– Néhány héttel ezelőtt sikerült beszereznem egy Fedák Sári által 1928-ban írt díszborítású könyvet, melynek a címe Útközben. Mindössze 500 példányszámban jelent meg, ezért is unikális, és azért is, mert dedikálva van – mutatta büszkén a kiadványt Sepa János.

– Beleolvasgattam a könyvbe, nagyon sok érdekes dolgot vetett papírra, többek mellett a munkácsi várról is írt. Igen jól fogalmazott ahhoz képest, hogy nem volt író, s egy igen vaskos, 232 lapos könyvről van szó.

– Rengeteg látnivaló van a színésznőről a múzeumban, ami bizonyára érdekli is az ide betérőket. Ön fontosnak tartja, hogy ne csak a turisták, de az itt élő fiatalok is többet tudjanak meg a primadonnáról?

– Rendkívül fontosnak tartom, és főképpen azért, mert egy torz képet festettek róla. Ő egy igazán nagyszerű ember és színész volt, 22 lemeznyi jó minőségű hangfelvételem van róla, s akárhányszor meghallgatom, jobban és jobban tisztelem, s felnézek rá. Fantasztikus, hogy egy egyszerű, falusi lány mekkora karriert futott, s sokszor sajnos mégsem úgy mutatják be, ahogy megérdemelné.

A múzeumigazgatónak olyannyira közel áll a szívéhez Fedák Sári, hogy otthonában akár egy szobát is berendezhet a primadonna bútoraiból. Elárulta, megvan a tyúkkörmös fürdőkádja, a rendkívül szép faragású fésülködő asztala, négy fotelja és egy kanapéja. Sepa János büszke erre, hiszen valóban egyedülálló, hogy egy szobát Beregszász híres szülöttének szentel.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó