Újabb halottak a fronton, Zelenszkij kemény választ ígér

Két ukrán katona életét vesztette, nyolc megsebesült péntekre virradóra a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben, a Donec-medencei szakadárok tüzérségi támadásai következtében. Volodimir Zelenszkij elnök kemény választ helyezett kilátásba.

“Az ukrán katonák lövetése újabb nyilvánvaló kísérlet a minszki tűzszüneti tárgyalások meghiúsítására. Bárki is adta ki a parancsot, az ukrán fegyveres erők kemény és a helyzetnek megfelelő választ fognak adni” – idézte Zelenszkijt a 112.ua hírportál az elnöki sajtószolgálatra hivatkozva.

Az államfő azt is közölte, hogy diplomáciai téren Ukrajna álláspontja a tűzszünet érvényesítését és a foglyok szabadon bocsátását illetően továbbra is szilárd és változatlan. Egyúttal a minszki megállapodások kirívó megsértéseként értékelte a tüzérség bevetését, ami szerinte arról tanúskodik, hogy a zsoldosok részben kikerültek az orosz irányítás és ellenőrzés alól.

Zelenszkij annak a reményének adott hangot, hogy az “orosz fél visszaállítja az ellenőrzést ezen egységek fölött”, és részvétét fejezte ki az elesett katonák családjainak.

Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának Facebookon közzétett reggeli jelentése szerint pénteken a “fegyveresek” hétszer vették tűz alá az ukrán állásokat négy helyszínen. A kelet-ukrajnai konfliktusövezetben a hét elején újultak ki a harcok, amelyek következtében kedden és szerdán három ukrán katona vesztette életét, és három megsebesült. Volodimir Zelenszkij a harcok felújulásáért Oroszországot tette felelőssé.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó