Programok az elkövetkező 87 napra…

Megkezdődött a nyár, itt a szünidő. Pihenés, nyaralás, tanulás vagy munka? Bárhogy is legyen, az elkövetkező időszakban egy kis szórakozás mindenkinek kijár. Megkérdeztünk néhány fiatalt, ők mit ajánlanak.

Kacsó Viktória sok pihenést tervez erre a nyárra.

– Szeretném orvosolni a tanév okozta kimerültséget – magyarázza az eszenyi végzős. – Szeretek tanulni, ám jólesik már a szünet. Célom, hogy sok időt töltsek a barátnőimmel, mert szeptemberben mindenki elindul a maga útjára. Valószínűleg ezek lesznek az utolsó hónapok, amikor hosszabb ideig együtt lehetünk. Ezenkívül olvasni fogok, esténként sátálni, valamint Bencére, a kisöcsémre vigyázok, és besegítek a szüleimnek.

A fiatal lány a Ritmus néptáncegyüttes tagja, reméli, a csoporttal idén is ellátogatnak Kolozsvárra, a Szent István-napi Néptánctalálkozóra. Amondója, a nyári kikapcsolódás mellett meg kell próbálni hasznosan is eltölteni a szabadnapokat.

Csákány Cintia nyarának első hónapja a vizsgákról és a beszámolókról szól. A beregszászi főiskola levelezői tagozatos diákja a vizsgák után valószínűleg még a nyári gyakorlatát is le kell hogy töltse, csak aztán mehet nyaralni.

– A tanulmányi teendőim után a barátainkkal nyaralni készülünk. Tavaly nyáron voltam először a tengeren, ami felejthetetlen élmény volt, ezért meg akarom ismételni – mondja a tizenkilenc éves csongori lány. – Néhány hónap erejéig Németországban dolgoztunk a barátommal, ahol sikerült összegyűjteni egy kis pénzt. Az úticél Görögország vagy Tunézia, nemsokára véglegesítjük. Ezt várom a legjobban nyáron. Többet ér, mint bármilyen megvásárolható tárgy, ez örök emlék. Sajnos szerintem nagyon kevés fiatal engedheti meg magának ezt. Az itthoni fizetésekből nem nagyon futja ilyesmire. Pedig jólesik kicsit elengedni az itthoni problémákat.

– Azok a fiatalok, akik itthon maradnak nyáron, mivel tudnak kikapcsolódni?

– Szerintem ahhoz, hogy valaki jól érezze magát, nem fontos messzire utazni. Itthon is számos lehetőség van a szórakozásra. Közös sütögetés a szabadban, sátorozás a barátokkal, minden csak rajtunk áll. Számomra – mivel sokan külföldön dolgoznak vagy már kiköltöztek – az lenne az ideális, ha minden barátunk itthon lenne és rengeteg közös programot tudnánk szervezni. Kevesebb stressz lenne, több időt töltenénk a családdal.

Rada Karina nyári hónapjaiban nagy szerepet játszik a munka. De szerencséje van, mivel imádja a gyerekeket.

– A Kereknyei Művészeti Iskola növendékeivel a császlóci gyereknapra készültünk. Júniusban lesz Ráton a szakiskola megnyitója, amelyen a Szent Mihály Gyerekotthon lakóival fellépünk. Én tanítom be a koreográfiát. Június közepétől pedig megkezdődik a szabadság – meséli a húszéves ráti lány. – Júliusban pedig pár napra a Tiszapéterfalvai Népzene, Néptánc és Kézműves Táborba megyek a Kárpátalja Néptáncegyüttessel. Az ott tanult anyagot bemutatjuk majd a százhalombattai SummerFest-en augusztusban, illetve a jászberényi Csángó Fesztiválon. Hamarosan megszerzem az alapképzést igazoló diplomát néptancból, aztán szeretnék mesterképzésre felvételizni Ungvárra.

– Általában mivel telik a szünidő?

– Tavaly júniusban alakult a néptáncegyüttesünk, így majdnem minden hétvégén próbáltunk. Amikor itthon vagyok, olvasok, vagy azokkal a barátnőimmel találkozom, akik nincsenek itthon év közben. Gyakran szervezünk közös programot a családdal és a barátommal.

Nyaralni nem készülök, örülök, amikor itthon lehetek. De az lenne a legszuperebb kikapcsolódás, ha el tudnék menni, vagy ha olyan nyári munkát találnék, ahol azt csinálhatom, amit szeretek – gyerekekkel foglalkozhatom. Most élvezem a napozást, hogy pihenhetek, van időm olvasni, összeülni a barátokkal.

Bán Norbert lassan öt éve jár külföldre dolgozni, amikor hazajön, a szüleinek segít a mezőgazdaságban.

– Nem terveztem semmi különöset erre a nyárra, dolgozom – jegyzi meg a batári fiú. – Jó lenne egyszer elmenni Görögországba vagy Bulgáriában a tengerpartra pihenni. Volt már szerencsém megcsodálni a tengert, csupán akkor dolgoztam, így nem tudtam szétnézni. Nem sok időm van utazgatni, mivel ha nem külföldön, itthon dolgozom, és egye-lőre még nem a nyaralás az első, a megkeresett pénzt fejlesztésekre fordítom.

A  huszonnégy éves fiú három éve vásárolt magának egy házat a szülei segítségével, aztán autóra gyűjtött. Szívesen jár el a barátaival szórakozni, csupán nehéz összeszedni a bandát, mivel a legtöbben külföldön vannak. Nyáron a mulatságok, kulturális rendezvények nyújtanak számára kikapcsolódási lehetőséget, a nagyszőlősi bor-, illetve az aklihegyi eperfesztivál után a KurucFesztre, majd pedig augusztusban a KMKSZ ISZ Fesztjére készül.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó