Külföldi nyugdíj: ki számíthat rá?

Ukrajna minden állammal más-más feltételek mellett kötött szerződést, míg egyesek vállalják, hogy nyugdíjat folyósítanak, mások csupán azt garantálják, hogy a náluk ledolgozott évekről igazolást állítanak ki Ukrajna számára, hogy azt beleszámítsák a munkaviszonyba, fejtettük ki cikkünk május 30.-án megjelent első részében. Ám ezek a megállapodások is más-más feltételek mellett működnek.
(Elejét lásd ITT)

Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen például a lengyelországi nyugdíjra, minimum egy év hivatalos munkaviszonnyal kell rendelkeznie, s a munkaadó köteles fizetni utána a szociális járulékokat. Az ott dolgozónak nincs szüksége vízumra, rendkívül hajlékonyak a munkavállalókkal szemben, de vannak buktatói is a viszonylag könnyű elhelyezkedésnek.

Azok az országok, amelyek ukrajnai munkaerőt alkalmaznak, saját vállalkozásaiknak és állampolgáraiknak kedveznek, igyekeznek minél kevesebbet fizetni a külföldieknek, osztja meg tapasztalatait Vitalij Majinko, az ukrán munkavállalók lengyelországi szakszervezetének elnöke.

Például, ha idénymunkára vesznek fel valakit, megesik, hogy nem fizetik utána a szociális járulékokat, ezáltal a munkavállalók nem lesznek jogosultak a nyugdíjra sem.

Maguk a munkások is hibásak, ugyanis gyakran nem érdeklődnek az iránt, adózik-e utánuk munkaadójuk. Pedig minden egyes munkavállalót regisztrálnak a szociális biztosítási hivatalban (ZUS), ahol egy számot kap és lengyel munkaadója havonta köteles oda utalni a járulékot. Amennyiben ez nem történt meg, a munkaidőt nem számítják be a munkaviszonyba.

Mi kell ahhoz, hogy az ukrán Nyugdíjalap figyelembe vegye a külföldi munkaviszonyt? Először is igazolni kell azt. Ennek egyik feltétele, hogy, mint már említettük, hivatalosan dolgozzon és adózzon külföldön. Az adott országnak legyen megállapodása Ukrajnával. Például az Amerikai Egyesült Államokkal nincs ilyen szerződés, ezért az USA sem igazolni nem fogja az ottani munkaviszonyt, sem nyugdíjat nem fog biztosítani.

Az ukrajnai Nyugdíjalaphoz a következő iratokat kell benyújtani a későbbi nyugdíjigényléshez: a külföldi munkaszerződés másolata, a munkavállalási engedély, az adózást, a nyugdíjilleték befizetését igazoló dokumentum (az adott ország adóhivatalából, nyugdíjfolyósítójából) és egy kérvény.

Azoknak, akik a volt szovjet köztársaságok egyikében vállaltak munkát, az ukrán törvényeknek megfelelően, a fizetés és a munkaidő figyelembevételével számolják majd fel a nyugdíjat. Amennyiben valakinek Ukrajnában nincs meg a nyugdíjszámfejtéshez szükséges munkaviszonya, azt pótolhatja a lengyel munkaviszonnyal,

viszont a nyugdíj összegét csakis az ukrajnai munkabér alapján számolják fel, a Lengyelországban kapott bér összegét nem veszik figyelembe.

Azt a Lengyelországban megállapított nyugdíjnál veszik figyelembe, amit az ukrán Nyugdíjalap lakhely szerinti kirendeltségén keresztül kell igényelni a PESEL nyilvántartási számmal és a fentebb már említett iratokkal. Ezeket átküldik véleményezésre Lengyelországba, s amennyiben mindent rendben találnak, egy, az igénylő által megadott banki számlaszámra havonta utalják majd a megítélt összeget. Ugyanez az elv vonatkozik valamennyi olyan országra, mellyel Ukrajna erről szerződést kötött, például Csehországgal, Portugáliával, Bulgáriával, Szlovéniával, Németországgal stb. Nagy összegre azonban nem kell számítani. Ugyanis például Lengyelországban a minimálnyugdíjhoz a nőknek 20, a férfiaknak 25 év munkaviszony szükséges, s 67 év a nyugdíjkorhatár.

A külföldi idénymunkát vállalók értelemszerűen csak az ott ledolgozott évekért számíthatnak ellátmányra, amelynek összege emiatt nem fogja elérni a lengyelek minimálnyugdíját.

Nem árt ezeket a szempontokat is figyelembe venni, amikor valaki a határ túloldalán helyezkedik el.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó