Sajtónapi futballtornán vitézkedtünk

A focisták között a legjobb újságírók, az újságírók között a legjobb focisták, némi öniróniával leginkább így jellemezhetnénk a kárpátaljai magyar újságíró-válogatottat, amely tavaly ősszel alakult. Vidékünk labdarúgást kedvelő tollforgatói, rádiósai és televíziósai az elmúlt héten immár harmadik alkalommal csillogtatták meg futballtudásukat. Ez alkalommal, szakmai ünnepünk – az ukrán újságíró nap – apropóján rendezett hagyományos kispályás labdarúgó tornára állt össze a csapat. A magunk elé kitűzött cél a tisztes helytállás volt.

Elöljáróban annyit mindenképp tudni kell, hogy először tavaly ősszel, a Magyarország Ungvári Főkonzulátusa által szervezett, Urald a pályát elnevezésű minitornán debütált a csapat. A Kárpáti Igaz Szó, a Kárpátalja, a Kárpátinfó, a TV 21 Ungvár, a Pulzus rádió, a Beregszász hetilap, a Munkácsi Labdarúgó Akadémia és a Beregvidék Ifjúsági Sportegyesület munkatársai által alkotott sajtóválogatott a harmadik helyet kaparintotta meg az ötcsapatos tornán. Nem sikerült ilyen jól a szereplés a május közepén Budapesten, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 110 éves jubileumi kongresszusának keretében megszervezett hagyományos kispályás labdarúgó Hoffer-kupán. Az utolsó helyen végeztünk, miután a sokkal technikásabb és összeszokottabb ellenfelek átgázoltak a még csak szárnyait bontogató csapatunkon.

A kudarc nem szegte kedvünket,

így nem volt kérdéses, hogy elindulunk az újságíró napi hagyományos tornán, főleg, hogy az újkori olimpiai mozgalom atyjának szállóigévé vált mondását, a couberteni eszmét, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, tűztük a zászlónkra. Sajnos egyéb elfoglaltság miatt a beregszászi kollégák nem tudtak eljönni, így ezúttal a Kárpáti Igaz Szó és a TV 21 Ungvár munkatársaiból állt fel a sajtóválogatott, az immár 18. alkalommal megrendezett tornára.

A magyar újságíró válogatott a Dunda György, Nigriny Szabolcs, Szabó Sándor, Zunko Barnabás (KISZó),  Iváncsik Attila, Sterr Attila, Szabó Máté, Kohutka Róbert, Urbán Erik, Kovács László és Stefán István (TV 21 Ungvár) kerettel érkezett az ungvári Junyiszty-sportcsarnokhoz tartozó kültéri sportpályára.

A Hungary névre keresztelt válogatottban pályára lépő KISZó-sok közül többen is tagjai voltak annak a Kárpáti Igaz Szós csapatnak, amely néhány éve egymás után kétszer is elhódította a trófeát.

Az Oláh Károly és Dmitro Kalinics emlékének szentelt tornán az elmúlt években a Szport Tajm megyei sporthetilap és a Lobda regionális futballportál csapata dominál, és ez idén sem volt másképp. A csoportmérkőzések után ezúttal is a két együttes jutott a döntőbe, a Lobda megvédte a tavaly első ízben elhódított címet, miután a fináléban 2–1-re nyertek. A két profi futballistával tűzdelt gárda mellett a valódi újságírókkal felálló Beregszászi járási válogatott, a 21-es regionális, valamint az UA Zakarpattya állami tévécsatorna szállt harcba a dobogóért. A bronzérmet a Bereg-vidékiek nyerték, miután a kisdöntőben 3–0-ra verték a 21-es csatorna együttesét.

A magyar újságíró válogatott az ötödik helyen végzett,

a helyosztón csapatunk a UA Zakarpattya ellen 2–0-ás hátrányból Szabó Máté és Stefán István góljával 2–2-re mentette a találkozót. A büntetőpárbajt Zunko Barnabás bravúros védéseinek köszönhetően 3–1 arányban pedig mi nyertük, így az utolsó előtti helyen végeztünk.

A krónika teljességéhez hozzátartozik, hogy a torna legidősebb játékosának járó elismerést, akárcsak korábban már többször is, csapatunk oszlopos tagja, a 68 éves Nigriny Szabolcs, a Kárpáti Igaz Szó nyugalmazott újságírója kapta, aki majd minden tornán részt vett.

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó