Ukrajna is bekapcsolódik a Hableány áldozatainak keresésébe

Dél-Korea ukrajnai nagykövete azzal a kéréssel fordult a belügyminisztériumhoz, hogy kezdjék meg a Budapestnél elsüllyedt sétahajó áldozatainak kutatását a Duna ukrajnai szakaszán.

A zn.ua tájékoztatása szerint az ukrán hatóságok készek a segítségnyújtásra, Arszen Avakov belügyminiszter utasította a tárca illetékes szolgálatait, hogy szervezzék meg a keresést.

Emlékeztetőül: a sétahajón 33 dél-koreai és a 2 fős magyar személyzet utazott. Hét túlélőt találtak. A tragédia másnapján 7 holttestet emeltek ki a vízből, további 21 ember sorsáról akkor még nem lehetett tudni.

Szöul kiemelt figyelemmel követi a mentést. Tisztviselőket küldtek Magyarországra, és a külügyminiszter is Budapestre utazott.
Több nappal a tragédia után búvárok hoztak fel holttesteket a hajóroncsból, illetve a Duna különböző szakaszain találtak áldozatokat, például a Budapesttől kb. 100 kilométerre lévő Hartán is.

Június 11-én kezdték meg a roncs kiemelését, melyben további holttesteket találtak. Még négy áldozat tetemét keresik.

Közben 15 millió forintos óvadék ellenében szabadlábra helyezték Jurij C-t, a Viking Sigyn kapitányát, aki a Hableány katasztrófa ügyében az egyetlen gyanúsított. Az ukrán férfi nyomkövetőt köteles viselni, Budapestet nem hagyhatja el és minden nap jelentkeznie kell a rendőrségen.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó