Ismét magas posztot kapott Abromavicius

Aivaras Abromavicius litván származású volt gazdasági minisztert delegálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a néhány hónapja korrupciós botrány forrásává vált Ukroboronprom állami hadiipari vállalat felügyelő bizottságába.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint a felügyelői testület hatáskörébe tartozik egyebek mellett a hadiipari konszern fejlesztési stratégiájának jóváhagyása, a vállalatra kirótt feladatok végrehajtásának ellenőrzése és befektetési politikájának meghatározása. Emellett felügyeli az állami vagyon hatékony felhasználását és megőrzését, a konszern pénzügyi és gazdasági tevékenységét.

Az elnökválasztási kampány legnagyobb horderejű korrupciós botránya az Ukroboronprom hadiipari vállalat körül robbant ki még február végén. Ukrán újságírók olyan ügyletekre derítettek fényt, amelyek során a piaci ár többszöröséért szereztek be az ukrán hadseregnek fegyveralkatrészeket, köztük Oroszországból csempészetteket és rossz minőségűeket is.

Az éveken át tartó, több száz millió hrivnyás üzletekben Petro Porosenko előző elnök közvetlen környezete is érintett volt. A botrány komoly presztízsvesztést jelentett Porosenkónak, és bár őt magát nem keverték gyanúba, az ügy minden bizonnyal hozzájárult választási vereségéhez.

A 43 éves, pénzügyi téren tapasztalt szakembernek számító Aivaras Abromaviciust még Porosenko hívta Litvániából a csapatába dolgozni, ő adott neki ukrán állampolgárságot. Az ukrán parlament 2014 decemberében nevezte ki gazdasági miniszternek. 2016 februárjában azonban Abromavicius bejelentette, hogy lemond posztjáról, mert az elnök környezetéhez tartozó bizonyos személyek nyomást gyakorolnak rá, és akadályozzák reformtörekvéseinek megvalósítását. Legsúlyosabb konfliktusa közlése szerint Igor Kononenkóval, a Porosenko mögötti parlamenti tömörülés frakcióvezető-helyettesével volt.

Az idei elnökválasztási kampány alatt már Zelenszkij csapatát erősítette mint szakértő és tanácsadó. Május 23-án egy tévényilatkozatban elárulta, Zelenszkijjel már beszéltek arról, hogy kinevezi őt valamilyen posztra. Akkor azt mondta, hogy vállalna tisztséget a kormányban vagy állami vállalatnál, de az elnöki hivatalban vagy a parlamentben nem szeretne dolgozni.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó