Mi a helyzet a katasztrófa-elhárítóknál?

Hatalmas hó, későn jött tavasz, pusztító áradás jellemezte az elmúlt telet és tavaszt. Vajon miként élték meg ezt az időszakot azok, akiknek hivatása az emberek és azok javainak mentése? – kérdezte a KISZó Roman Hudakot, a megyei állami katasztrófa-elhárítási szolgálat vezetőjét.

– Túl vagyunk a fűtési idényen és a tavaszi árvízeken. Az önök számára milyen volt ez az időszak?

– Nagyon mozgalmas. Egyetlen olyan nap sem akadt, hogy ne lett volna dolga valamelyik egységünknek. Rendkívüli mértékben nőtt a tűzesetek száma. Már 1631-nél tartunk. A tüzek 28 emberéletet követeltek, közöttük egy gyermekét is. 21-en szenvedtek égési sérüléseket vagy füstmérgezést. A lomégetők sem nyugodtak. Hiába rendeltünk el tűzgyújtási tilalmat, azt vajmi kevesen tartották be. Naponta tucatnyi alkalommal kellett kivonulni a lángoló bozótosok, erdős területek oltásához. Bőven volt munkájuk a tűzszerészeinknek, akik 1726 háborúból visszamaradt szerkezetet tettek ártalmatlanná, de ott voltak számos bombariadó helyszínein is. Rengeteg bajt okozott a májusi áradás. Mint látják, felsorolni is sok, mi mindennel foglalkozunk. Tüzet oltunk, fel nem robbant lövedékeket, bombákat szedünk fel, pokolgépeket hatástalanítunk, baleseteknél segítünk, fuldoklókat vagy éppen vízbe fulladtakat emelünk ki a habokból, hogy csak a leglátványosabbakat említsem.

– Ne feledkezzünk meg a hegyi mentőkről sem.

– Ők is eseménydús időszakon vannak túl. Bár rájuk valamennyi évszakban sok feladat hárul. Egyrészt örömteli, hogy megnőtt a vidékünkre látogató turisták száma. Ugyanakkor a felelőtlen emberek is sokasodnak, akik túlbecsülik a képességeiket, nem számolnak a természet erejével, ami a hegyekben gyakran közvetlen életveszélyt jelent. Munkatársainkat 376 alkalommal riasztották bajbajutott turisták mentésére. Közel félszázan nekik köszönhetik az életüket. Mentőseink 215 sérültet részesítettek elsősegélyben. Különben ezek az emberek aligha jutottak volna le élve a hegygerincekről. Szerencsére nem minden turista felelőtlen. 5592 csoport igényelte szakembereink kíséretét, így ők végig biztonságban töltötték nálunk a szabadságukat.

– Viszont jöttek hírek tragikus esetekről is.

– Sajnos igen. Ezekről sorra informáltuk a médiát, az önök lapját is. Embereinkre hárult az a borzalmas feladat, hogy holttesteket ássanak ki a hó alól. A Kárpátok az idén hét emberéletet rabolt el.

– Hogyan készülnek a nyári szezonra?

– Próbálunk a megelőzésre koncentrálni. Járjuk a falvakat. Kollégáin felnőttek és gyermekek körében tartanak különféle felvilágosító előadásokat. Újra festjük a túraútvonalakon a jelzéseket, a túrázókat ellátjuk tanácsokkal a hegyekbe indulás előtt.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó