Milyen csapdát állítanak a figyelmetlen vásárlóknak?

Úton-útfélen megkárosítják, becsapják a vásárlókat. S bár az emberek az esetek döntő hányadában ugyan tudják, hogy jogos a felháborodásuk, mivel nem ismerik jogaikat, nem képesek érvényt szerezni azoknak. A dörzsölt vállalkozók, arra számítva, hogy panaszos klienseiknek úgysem lesz kitartásuk, bátorságuk, merszük stb. végigjárni a kártérítéshez, cseréhez, garanciális javításhoz szükséges ügymenetet, alaposan kihasználják őket.

Fogyasztójog rovatunkon belül Anatolij Rizsikovval, a fogyasztóvédelmi szolgálat vezetőjével térünk ki a leggyakrabban előforduló lakossági panaszokra, s próbálunk rávilágítani, mi a teendő ezek kapcsán.

– Egyik olvasónk a következő problémával keresett meg bennünket: elmondása szerint a megyeszékhely szupermarketeiben gyakorta megtörténik vele, hogy míg a polcon egy ár szerepel, a kasszánál egészen más összeget ütnek be.

Amikor szóvá teszi, azt válaszolják, hagyja ott a terméket, ha nem tart rá igényt. Hogyan lehet harcolni ezzel a jelenséggel?

– Sajnos ez a szupermarketek egyik bevett gyakorlata, így több pénzt tudnak kicsalni a vásárlókból. A fogás elsősorban a figyelmetlen látogatók számára van kitalálva. Többen is jeleztek már hasonlót felénk, amikor például a húsz hrivnyás paradicsom csomagjáról kiderül, hogy valójában negyven hrivnyáért kínálják. Az egy-két hrivnyás eltérés nem tűnik fel, sokszor csak akkor derül ki, hogy más árakkal kombinál az üzlet, amikor a vásárló jóval jelentősebb összeggel szembesül a kasszánál, mint amire számított.

Azt ajánlom, ne mondjanak le a kiválasztott áruról.

Ha az áruház nem cserélte le az árcédulát, vagy ha nem tette azt ki, az az ő gondja kell hogy legyen.

A törvény értelmében azon az áron kell értékesíteniük a terméket, amely a vásárlótérben a polcon van feltüntetve.

Amikor észrevesszük a csekkben, hogy túlszámlázás történt, azonnal jelezzük és vissza kell hogy térítsék a különbözetet.

Ez adminisztratív szabálysértésnek számít, amiért adminisztratív felelősségre vonás jár. Amennyiben nem hajlandóak erre, úgy fényképezzük le a szóban forgó árcédulát, s a csekk kíséretében keressék fel fogyasztóvédelmi főosztályunkat, hogy eljárjunk az ügyben. Úgy gondolom, felvázolva ezt a lehetőséget, az üzlet adminisztrátora inkább elismeri felelősségét és visszaadja a különbözetet, mintsem, bírságot fizessen.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó