Bonis Bona Kokas Erzsébetnek

A tiszapéterfalvai Kokas Banda neve mindenkinek ismerősen cseng, hiszen a népzenei együttes hosszú évek óta szórakoztatja az embereket határon innen és túl.

A családi zenekar szólistája, Kokas Erzsébet népdalénekes ének-zene pedagógus, népi játék foglalkozás vezető tanulmányait Nyíregyházán ének-zene népzene pedagógián, míg Ungváron az Avgusztin Volosin Egyetem pszichológia szakán végezte.

2006-tól énekel az együttesben, 2010-től a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport Művészeti vezetője. 2015-től a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola munkatársa, s a közelmúltban Kokas Banda népzenei együttessel közösen megalapították a Tulipán Népművészeti Tanodát, amely egyedülálló Kárpátalján, hiszen a gyerekek hároméves kortól előkészítő, hatéves kortól oktatási szinten tanulhatják népdalainkat, népzenénket, néptáncainkat.

2018-tól a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum művészeti vezetője.

Mondhatjuk tehát, hogy fiatal kora ellenére sokat letett az asztalra: 2007-ben a X. Kárpátaljai Magyar Dalversenyen népdal kategória III. helyét nyerte el és különdíjként egy lemezkészítés lehetőségét a zenekarral együtt. 2008-ban a Гран-Прі Карпат elnevezésű versenyen Aranymikrofon díjat nyert, s még ugyanazon évben Budapesten a Vass Lajos Népzenei Versenyen, gyermek-ifjúsági kategóriában Vass Lajos Nívódíjat vehetett át. Ugyanezen a versenyen 2010. november 6-án már felnőtt kategóriában Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat. 2010-ben dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke Dicsérő Oklevéllel jutalmazta, 2014 októberében I. helyezettje lett a Яскрава Країна Закарпаття versenynek.

2015 januárjában oklevelet kapott a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságától, 2015-ben köszönő oklevelet vehetett át Hennagyij Moszkáltól, a kárpátaljai megyei közigazgatás vezetőjétől a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport vezetéséért és a Kokas Bandában folytatott munkáért. 2016-ban a Kokas Banda szólistájaként Vass Lajos Nagydíjat kapott.

A közelmúltban Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat vehetett át Novák Katalintól, az Emberi Erőforrások Minisztérium család- és ifjúságügyért felelős államtitkárától Budapesten.

– Mindent megtesz azért, hogy tanítványait is a nyerő útra terelje, ami sikerül is…

– Nagyon büszke vagyok a tanítványaimra, elért sikereikre. Sokáig sorolhatnám a sok-sok első helyezést, arany fokozatot, különdíjat, amiket a tanítványaim zsebeltek be az elmúlt években.

Úgy vélem, hogy a tehetséggondozó tevékenység, a hagyományok megélése az oktatásba való helyezésén alapszik.

A tehetséggondozást csecsemőkortól egészen a szépkorúakig igyekszem fejleszteni. Népi játékos Baba-Mama foglalkozásaim nagyon népszerűek, ezt követi az Élő Hagyományt a kárpátaljai óvodákban tartott foglalkozások, melyek mély gyökeret adnak a kis tehetségeknek, megismerteti és visszaörökíti Kárpátalja hagyományait, és nem csak a kicsiknek, hanem a velük foglalkozó pedagógusoknak is. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Néphagyomány az óvodában foglalkozások egyik szakmai és gyakorlati vezetője is vagyok, az élő zenés foglalkozások módszertana, a gyakorlati foglalkozások feltöltik magyar értékekkel a helyi óvodákat.

Megnyugtató, hogy vannak még fiatal szakemberek, akik itthon maradnak, gondozzák a helyi tehetségeket, hogy később ők is szakmájukként tudják megélni és átadni ősi kultúránkat.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó