Cukorbaj: mindenkit veszélyeztet az édes kór

A cukorbaj napjaink egyik legelterjedtebb betegsége, mely évről évre egyre több áldozatot követel. A számítások szerint két év múlva kétszázötven millió embert érint majd ez a betegség, s számuk 2025-re elérheti a háromszázmilliót. Az Egészségügyi Világszervezet ezért egyenesen a XXI. század járványaként emlegeti.

Ukrajnában több mint egymillióan szenvednek diabéteszben, s számtalan rokkantsághoz vezető mellékhatása miatt szociális betegségként tartják számon. A szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint krónikus légzőszervi megbetegedések után a negyedik helyen szerepel a munkaképesség elvesztése és a halálesetek okának sorában. A kór leküzdése érdekében a megyei tanács egy 2020-ig szóló programot is elfogadott, melynek végrehajtását az egészségügyi szakbizottság felügyeli. A legfrissebb jelentésből az derül ki, hogy 2019 elejére Kárpátalján 39 710 diabétesszel élő páciens szerepelt a nyilvántartásban, közte 315 gyerek, tudtuk meg Olga Oleksziktől, a megye főendokrinológusától.

– A veszélyeztetett csoportban 38 853 főt tartunk számon, a betegség korai felismerése érdekében 95,2 százalékuk részt vett szűrővizsgálaton, ami az endokrinológusok és elsősorban a családorvosok aktivitását jelzi.

A régió átlagosan 60 százalékban van ellátva cukorszint csökkentő gyógyszerekkel.

A betegek egységes nyilvántartási rendszere segítségével folyamatosan figyelemmel követjük az inzulinra szoruló pácienseket és segíteni tudunk nekik.

A szakember lapunknak elmondta, tavaly első ízben stabilizálódott a betegség kapcsán rokkanttá minősítettek és az elhalálozások aránya.

A diabétesz az emberek 90 százalékánál észrevétlenül, hosszú évek alatt alakul ki.

A betegség szövődményei rendkívül komolyak: látásromlást, agyvérzést vagy szexuális zavarokat okozhatnak, de szűkülhetnek az artériák, illetve veseelégtelenség léphet fel. Mivel a kór a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, s életre szóló kezelést igényel, igen fontos a korai felismerés. A betegségnek két típusa ismert: az 1-es típusú diabétesz a kór ritkábban előforduló, főként gyermek- és ifjúkorban kialakuló fajtája. Oka többnyire – a genetikailag erre hajlamos egyéneknél fellépő − autoimmun folyamat, amely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeit. Ezt követően a beteg csak inzulininjekciókkal tartható életben.

A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség főként felnőttkorban jelentkező, gyakoribb fajtája, amely az esetek többségében az életmódproblémák következtében – túlsúly, dohányzás, magas vérnyomás –fejlődik ki. Miután e káros tényezőkkel egyre gyakrabban, már korai gyermekkorban is találkozunk, nem ritka a huszonéves fiatalok körében jelentkező 2. típusú cukorbetegség.

– Azonban helyes életmóddal, személyre szabott étrenddel és rendszeres vércukorméréssel könnyen elkerülhetők a veszélyek.

Ehhez csak annyi tennivalónk van, hogy a patikában beszerezzünk egy vércukormérő készüléket és egyszerűen, fájdalommentesen használjuk. Ha rendszeresen ellenőrizzük vércukorszintünket, megelőzhetjük a bajt – figyelmeztet a szakember.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó