400 vendégházat minősítettek

Dr. Grezsa István miniszteri biztos a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács meghívására Kárpátaljára látogatott, és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ megbízásából elkészített vendégház-minősítő rendszer által minősített tájházak számára okleveleket nyújtott át Nagyszőlősön, Beregszászban és Ungváron.

Kárpátalja-szerte összesen 400 minősített vendégház tulajdonosa vehette át az ezt jelző táblát. Nekik Tarpai József, a turisztikai tanács tiszteletbeli elnöke, Mester András, a turisztikai tanács elnöke valamint dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke gratulált.

H. Cs.

 

 

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott ünnepélyes oklevélátadáson mondott köszöntőjében Grezsa István hangsúlyozta: a falusi vendégházak minősítésének a jelentősége csak úgy érthető meg, ha tudjuk, hogy 2014-ben, a kelet-ukrajnai harcok kitörése után elmaradtak Kárpátaljáról a magyarországi turisták és a Határtalanul! program keretében utaztatott magyar iskolások.

A miniszteri biztos a kárpátaljai magyar turizmus fejlesztése terén történt legnagyobb előrelépésként értékelte az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ megbízásából elkészült 400 vendégház minősítését a magyarországihoz hasonló minősítő rendszer szerint.

Az előzményekről szólva elmondta, hogy a KMTT létrehozott egy szakemberekből álló bizottságot, amely végigjárta az összes helyszínt, és alapos vizsgálódást követően ítélte oda a kérelmezőknek a szálláshelyek megbízható minőségét garantáló, a színvonalat egytől négyig napraforgókkal jelző táblákat.

Ez a minősítési rendszer egyedülálló Ukrajnában és Kárpátalján egyaránt – emelte ki, megjegyezve, hogy immáron adott a lehetőség a turizmus gyors fejlődéséhez Kárpátalján.

Beszédében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt emelte ki, hogy Kárpátalja magyarlakta térségeiben már most is a turizmus az egyik húzóágazat, és még inkább az lesz a jövőben, amihez jelentős mértékben hozzájárul a vendégházak hivatalos minősítési rendszerének a bevezetése. Aláhúzta, hogy a minősített szálláshellyel rendelkező vállalkozók lesznek jogosultak a részvételre az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében júliusban induló turisztikai pályázatokon.

Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a többi között a kárpátaljai magyar turizmus fejlesztéséhez nyújtott támogatásokért, amelyek – a szavaival – újabb munkahelyek teremtésével hozzájárulnak a magyar közösség boldogulásához és szülőföldön maradásához – áll az MTI beszámolójában.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó