Új honlap indult a külhoni magyarokról

Egy honlap, ahol elérhetők a külhoni magyarságot érintő legfontosabb hírek, információk, pályázati lehetőségek. Ez a célja a mai naptól elérhető Külhoni Magyarok portáljának – kulhonimagyarok.hu.A projekt budapesti bemutatóján a KISZó Online helyszíni tudósítója is ott volt.

Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatót tartott Budapesten a Külhoni Magyarok honlap indulásáról. Az új nemzetpolitikai honlap célja, hogy újszerű oldaláról mutassa be a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek mindennapjait.

Dr. Semjén Zsolt kiemelte, hogy a honlap azon kívül, hogy közli a legfontosabb nemzetpolitikai híreket, hasznos információkat, pályázati lehetőségeket, „testközelből” – egyedi és izgalmas személyes történeteken keresztül – mutatja be a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság mindennapi életét, a külhoni magyarság arcait. Interaktív térképen lehet megtekinteni a Kárpát–medencei testvértelepülési kapcsolatok hálózatát a Julianus Program keretében eddig összegyűlt magyar emlékeket a világ összes tájáról. A honlap előnye, hogy egy kattintással elérhető a Határtalanul! program oldala is, ami az egyik legnagyobb nemzetpolitikai kezdeményezés.

A Külhoni Magyarok honlap legfőbb újdonsága a személyes történetek gyűjteménye. Olyan külhoni magyar történeteket, portrékat nézhetünk és olvashatunk a honlapon, melyek élethűen mutatják be, hogy milyen is valójában a külhoni magyar lét, hogyan lehet megőrizni a magyar nyelvet és identitást az anyaországon kívül és milyen problémákkal kell szembesülnie egy magyar vállalkozónak vagy egyetemistának, és ezek leküzdésében milyen segítséget tud nyújtani az anyaország.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy az anyaország nemzetpolitikájának a lényege az, hogy Magyarország katalizátor legyen külhoni, diaszpórában élő magyar közösségek között.

Potápi Árpád János államtitkár hozzátette, hogy a ma induló honlapon már közel 50 személyes történet el is érhető. A folyamatos bővülés érdekében az államtitkár felhívást tett közzé, miszerint várják az izgalmas történeteket a Kárpát-medencéből és a diaszpórából.

Balogh Zsolt
(Budapest–Ungvár)

Forrás:
KISZó/Fotó:Balogh Zsolt

Post Author: KISZó