2019 – A külhoni magyar gyerekek éve

Ezzel a címmel hirdetett pályázatot 2019 februárjában a magyar kormány, melynek célja az volt, hogy a külhoni területeken minél többen merjenek gyereket vállalni, minél több magyar gyermek szülessen, akik felnőve, magyarként tudjon szülőföldjén boldogulni. A 600 millió forintos keretösszegre olyan szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek, valamint vállalkozások nyújthattak be pályázatot, akik gyerekbarát tevékenység lebonyolítását tervezik. A budapesti rendezvényen ott volt a KISZó Online helyszíni tudósítója.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón ismertette a pályázat eredményét. Az államtitkár kiemelte, hogy az idei évben rekord számú, 1366 pályázat érkezett a felhívásra. Hozzátette, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a keretösszeget 28 millió forinttal megemelték, így a 676 nyertes között 628 millió forintot osztanak szét. Magyarország kormánya fontosnak tartja, hogy támogasson olyan külhoni gyerekbarát programokat, mint a tehetséggondozás, szabadidős és sporttevékenység vagy gyógypedagógiai fejlesztés.
Kárpátaljai civil és egyházi szervezetektől, valamint vállalkozásoktól 170 pályázat érkezett be és a nyertesek között szerepel többek között a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség pályázata, valamint gyermeknyelviskola eszközbővítése. A pályázatok és nyertesek teljes listája megtekinthető a www.bgazrt.hu honlapon.

A külhoni magyar gyerekek éve hátralévő részében még számos egyéb program kerül megszervezésre. Többek között sor kerül gyermekegészségügyi munkatársak és pszichológusok képzésére és november végén rendezik az Egyetemista hétvégét Egerben. A mai naptól a Miénk a város online játékra várják a külhoni magyar óvodások és kisiskolások jelentkezését.
Mint arról a KISZó Online szintén beszámolt, a nemzetpolitikai államtitkárság gondozásában portál indult a külhoni magyarokról.

Balogh Zsolt

(Budapest–Ungvár)

Forrás:
KISZó/Fotó:Balogh Zsolt

Post Author: KISZó