Lavrov figyelmeztette Kijevet

Moszkva nem fogja megengedni, hogy Kijev a normandiai négyek csúcstalálkozóján megpróbálja felülvizsgálni a négy ország – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőinek korábbi megállapodásait, jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomáciai tárca vezetője Ashabatban, ahol a FÁK-országok külügyminiszteri tanácskozásán vett részt.

“Az az érzésünk, hogy az ukrán fél azért követeli a normandiai csúcs megrendezését, hogy felülvizsgálják Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország vezetőinek korábbi megállapodásait. Ez csapást jelentene a normandiai négyek reputációjára, és mi mindent megteszünk azért, hogy ezt ne engedjük megtörténni” – fogalmazott az orosz tárcavezető.

Elutasította azt az ukrán vádat, amely szerint Moszkva késlelteti a csúcs megrendezését. Úgy vélekedett, hogy a Steinmeier-formula aláírásával a Donec-medencei csapatszétválasztással kapcsolatban hangoztatott feltételekkel Kijev voltaképpen azt szeretné elérni, hogy a kiéleződött helyzetben a csúcsot pusztán a csúcs megtartásának kedvéért hívják össze.

“Új feltételnek és ultimátumnak” nevezte azt az ukrán fél által megfogalmazott igényt, hogy hétnapos fegyvernyugvás előzze meg a csapatszétválasztást Petrivszke és Zolote körzetében. Mint mondta, amikor a normandiai négyek 2016-ban megállapodtak arról, hogy a Donec-medencében három ponton kell csapatszétválasztást végrehajtani, egyedül Luhanszka esetében állapodtak meg hétnapos előzetes fegyvernyugvásról, a másik két település esetében nem.

Lavrov azzal vádolta meg az előző ukrán elnök, Petro Porosenko kormányzatát, hogy időhúzásra használta fel ezt a fegyvernyugvási feltételt. Hangot adott véleményének, hogy most ugyanennek az igénynek a megfogalmazása azt jelenti, hogy “valaki nem tudja, vagy nem akarja végrehajtani a felek megállapodását”. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója szintén azzal vádolta meg Kijevet, hogy mondvacsinált indokkal hiúsította meg a csapatszétválasztást. L

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Kijevben újságíróknak szintén azt mondta, hogy a normandiai négyek csúcsát lehetetlen megtartani a csapatszétválasztás végrehajtása nélkül. Az erre irányuló kísérlet október 7-én, 9-én és 10-én is összeomlott. Ugyanakkor kijelentette, hogy ragaszkodik a hétnapos fegyvernyugvás feltételéhez, valamint hogy nem fogja erőszakkal eltávolítani azokat az ukrán nacionalistákat, akik a csapatszétválasztás megakadályozására megszállták Zolotét.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek az ukrán elnök nyilatkozatára Genfben reagálva azt mondta, “nem reális” Zelenszkijnek az az elképzelése, hogy a normandiai négyek csúcstalálkozóját felhasználja az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím kérdésének megvitatására. A diplomata megismételte a Vlagyimir Putyin elnök által is többször hangoztatott tézist, miszerint Moszkva semmilyen fórumon nem fog tárgyalni a félszigetről, mert annak hovatartozása kérdését “örökökre lezárta”.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó