Diftéria: még mindig keresik a fertőzés forrását

Speciális járművel nyolc adag diftéria elleni antitoxint szállítottak Kárpátaljára a szomszédos megyékből, közölte a sajtóval dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály megbízott vezetője.

Három-három ampullát Lemberg és Csernyivci, kettőt Ivano-Frankivsz megyéből csoportosítottak át az ungvári megbetegedések kapcsán a régiónak. További száz flakont India ajánlott fel, de mint kiderült, a szer nincs bejegyezve Ukrajna területén, ezért humanitárius segélyként hozható be az országba, amit valószínűleg a szociálpolitikai minisztériumon keresztül valósítanak meg.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy október 30-án repülővel Ungvárra szállítják azokat.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem diftériával fertőzött diákjainak állapota, akiket a megyei infektológiai kórházban ápolnak, stabil, új megbetegedéseket nem észleltek. Ugyan a hétvégén a 2. számú orvosi kar két diákja jelentkezett az orvosoknál torokfájással, egyiküknél sem találtak veszélyes baktériumot, de a kialakult helyzetre való tekintettel kenetmintájuk tenyésztés alatt áll, jelenleg torokfájással kezelik őket. A kérdésre végül is, honnan eredt a diftéria, a szakemberek egyelőre nem tudják a választ, rengeteg adatot kell begyűjteni és összetett elemzésre van szükség annak megállapításához, a páciensek Kárpátalján betegedtek-e meg vagy magukkal hozták fertőzésüket.

Újabb esetet észleltek viszont Ternopil megyében.

Ott egy 47 éves férfinél igazolódott be a diagnózis. Kiderült, hogy 2017-ben kapott diftéria elleni védőoltást, a korábbi kötelező nyolc vakcinációjáról viszont nincs adat. A két évvel ezelőtti védőoltás elegendő immunitást biztosított azonban ahhoz, hogy ne alakuljanak ki nála a kór szövődményei.

Mint azt dr. Bíró Erzsébet hétfőn lapunknak elmondta, a megye kormányzójának megbízásából még az elmúlt héten a környező országokhoz fordult, hogy antiszérumot kérjen. Romániából az a válasz érkezett, hogy náluk felszámolták a diftériát, nem is rendelkeznek ellenszérummal, Magyarország is hasonlóképpen reagált, Szlovákia oltóanyagot ajánlott, aminek Ukrajna nincs híján. Mind a megbízott osztályvezető, mind Viktorija Timcsik, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriumának osztályvezetője kiemelte, az elmúlt napokban javult a vakcinálási kedv a lakosság körében, a családorvosi rendelők előtt sorban állnak az oltásra jelentkező emberek.

Október 24-27. folyamán Ungváron 3558-an kaptak védőoltást, közülük 400 egyetemi hallgató.

A megyei adatokat november első hetében gyűjtik be. A szakemberek ismételten hangsúlyozták, a kollektív immunitás eléréséhez, a lakosság 95 százalékának be kell lennie oltva. Egyelőre van mit bepótolnunk, ugyanis a kárpátaljai immunizálás alá eső 14 ezer egy év alatti gyerek közül 9 ezer, a 18 ezer hatéves közül 11 ezer, a 13 ezer hat-tizenhat éves közül 5 ezer, a 61 ezer felnőtt közül 40 ezer személy nem kapta meg az említett vakcinát. Kárpátalján elegendő mennyiségű – százezer adag – oltóanyag áll rendelkezésre.

A szakemberek hangsúlyozták, a hatályos ukrajnai törvények értelmében akarata ellenére senkit nem vakcinálhatnak. Azért zajlik aktív propaganda kampány, hogy a lakosság megértse ennek szükségességét és önként jelentkezzen oltásra, s újfent figyelmeztettek rá, hogy senki nem foglalkozzon öngyógyítással.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó