Kijevben nem ellenzik a Badaló–Tarpa határnyitást

beregszászi járás badaló családorvos járvány

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat is támogatja az újabb határátkelők nyitását. Erről tanúskodik Volodimir Nyikiforenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat első elnökhelyettesének Mihajlo Riviszhez, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökéhez eljuttatott levele.

Az írás válaszul szolgált a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselőinek azon kérelmére, miszerint sürgessék meg az új határátkelők építéséről és megnyitásáról szóló kétoldalú állam- és kormányközi szerződések aláírását.

A levél részletesen tartalmazza Kárpátalja és a vele szomszédos országok közötti határszakaszon évek óta húzódó átkelők építésének történetét, azok szüneteltetésének okát. Beszámol az ukrán–román határszakaszon lévő Jablunyivka–Remete, illetve Tiszafejéregyháza (Bila Cerkva)–Máramarossziget, az ukrán–szlovák részen a Tiszasalamon – Tiszacsernyő és az ukrán–lengyel sávon fekvő Kiesvölgy (Lubnya)– Voloszate határátkelők megnyitásának akadályairól, az infrastrukturális háttér kiépítéséről.

Volodimir Nyikiforenko emellett tájékoztatást adott több, az ukrán–magyar határszakaszon fekvő átkelőhely helyzetéről is. Átfogó értékelést nyújtott a Badaló és Tarpa, valamint Nagypalád és Nagyhódos között tervezett határátlépő helyek megépülésének állapotáról.

A ügyben megkerestük Péter Csaba megyei képviselőt, aki egyik fő kezdeményezője a Badaló–Tarpa kishatárforgalmi átkelő megnyitásának.

‒ Köztudott, hogy én badalói születésű vagyok. Hosszú évek óta szívügyem a két ország közötti összeköttetés megerősítése, testvértelepülési kapcsolat kialakítása – mondta Péter Csaba.

Mint ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a határnyitásra adott a lehetőség. A két település ugyanis csupán hat kilométerre fekszik egymástól, ezért nem lenne szükség nagy beruházásra.

‒ Badaló, Halábor és Tiszacsoma településeken ennek elősegítése érdekében aláírásgyűjtést szerveztünk, ahol három nap alatt több mint 1600 lakos biztosította támogatásáról a kezdeményezést.

A szomszédos falvak összefogása remek példája az együttgondolkodás eredményének, hiszen a határnyitás mindannyiuk számára elősegítené a gyors és zökkenőmentes átkelést, a települések gördülékenyebb megközelíthetősége által pedig kényelmesen hazalátogathatnak családjaikhoz a jobb élet reményében kivándorolt munkavállalók. Emellett a magyarországi Tarpa községben is folyik a kérdőívezés, ahol szintén pozitív vélemények születtek a témában – fejtette ki a megyei magyar frakció tagja.

Akadály tehát nincs, hiszen mindkét fél bizakodóan tekint a fejlesztésekre. A bürokrácia malmai viszont lassan őrölnek.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó