Botrány Novi Szanzsariban – az elnök és az egyház is nyugtat

Mint arról a KISZó Online több cikkben is foglalkozott már, heves tiltakozás fogadta csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik településén, Novi Szanzsariban, hogy a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt a település szanatóriumába szállítják, Olekszij Honcsaruk miniszterelnök és Arszen Avakov belügyminiszter is a helyszínre utazott lecsillapítani a kedélyeket.

A poltavai Novi Szanzsariban helyi lakosok utcára vonultak, utakat torlaszoltak el égő barikádokkal és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, így próbálva megakadályozni azt, hogy az ő településük szanatóriumában helyezzék el az evakuáltakat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzetesen a Facebookra is feltett közleményében arra kérte a közvéleményt, hogy őrizzék meg emberségüket az evakuáltak iránt, ne essenek pánikba és ne dőljenek be a hisztériakeltőknek.

Novi Szanzsariban ennek ellenére elszabadultak az indulatok, néhányan még a rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek.

A későbbi hírekből kiderült, hogy a tiltakozások már azelőtt elkezdődtek, hogy az evakuáltak a helyszínre érkeztek volna. Vannak, akik szándékos politikai manipulációt látnak az események mögött. Az Ukrán Pravoszláv Egyház is elítélte az emberek viselkedését.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan városában jelent meg decemberben, és eddig a legtöbb fertőzést és halálesetet is a járvány gócpontja környékéről jelezték. A halálos áldozatok száma meghaladja a kétezret. Kínán kívül több mint 20 országban ütötte fel a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, de Kína szárazföldi részén kívül csupán hatan haltak meg a betegségben. Ukrajnában senki sem kapta el a fertőzést. Mint arról szintén írtunk, Ungváron karanténba helyeztek egy Kínából érkezett fiatalembert, állapota jó.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó