A mellrák elleni küzdelemről │KISZó-interjú

Ukrajnában minden nyolcadik hölgy szembesül a diagnózissal.

Minden 42. ukrajnai lakos találkozik életében valamilyen onkológiai betegséggel. A mellrák nálunk és világszerte a leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, minden 8. ukrajnai hölgynél diagnosztizálják.

– Sajnos világviszonylatban nálunk 45 százalékkal gyakoribb az előfordulása és 56 százalékkal többször végzetes kimenetelű, évente közel hatezren válnak az áldozatává, ami azért bosszantó, mert ha idejében felkeresnék az érintettek az orvost, ez elkerülhető lenne – szögezi le Ljubov Zsolugyeva, a megyei onkológiai gondozó helyettes főorvosa.

Az esetek döntő hányada 30 éves kor felett fordul elő, s legalább 17-18 évvel megrövidíti a munkaképes korúak életét. Terjedésének hátterében az életmód, a külső káros tényezők és szokások, a szennyezett atmoszféra, a csernobili atomerőmű kései következményei, az egészségtelen étkezés, a reproduktív egészség problémái, az örökletesség állnak.

– A leginkább veszélyeztetett csoportban a negyven év felettiek vannak, akiknek ideális esetben évente részt kellene venniük mammográfiai vizsgálaton. Ugyanis az esetek 48 százalékát pont a szűrés során fedezik fel, mondja a doktornő, aki azt is elmondja, hogy vidékünkön csak Ungváron évi ötven új esetet észlelnek, megyei szinten tavaly 279-el nőtt az új páciensek száma, ebből 2 férfi volt. 100 ezer nő közül nálunk 42,9-en betegednek meg. Tavaly 140 személy hunyt el a betegség következtében, azon belül 2 férfi. Sajnos már a 18 éven aluli lányoknál sem ritka a súlyos diagnózis.

A szakemberek évek óta hangsúlyozzák, hogy az idejében felfedezett rák ma már nem végítélet, az elmúlt években sokat fejlődött a tudomány.

Miért nem sikerül mégsem megállítani a terjedését? Nos, amiatt, hogy a betegek nem mennek idejében orvoshoz. Pedig minden járási kórházban van onkológiai kabinet, s a megyei gondozónk is nyitva áll a páciensek előtt.

– Rendre elmondjuk, hogy 40 éves kor felett évente ajánlott a mammográfiai és ultrahangos vizsgálat.

De ennél is fontosabb lenne, hogy a hölgyek legalább negyedévente önvizsgálatot tartsanak, ők ugyanis azok, akik a leghamarabb észrevehetik, ha elváltozás történik testük ékén. A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy még mindig későn keresik fel a szakorvost, akkor, amikor a kór már előrehaladott stádiumban van. Sajnos ez nagyon gonosz betegség, ugyanis a kezdeti stádiumokban fájdalommentesen alakul ki.

Ezért fontos, hogy rendszeresen eljárjunk szűrésre, hiszen a készülékek a kezdeti elváltozást is kimutatják. Megmondom, miért annyira fontos ez: a 0 stádiumban felismert betegek 5 éves túlélési aránya 95 százalék, az 1. stádiumban 85, a 2.-ban 66, a 3.-ban 41, míg a 4.-ben csupán 10 százalék. Nem győzöm ismételni, amint gyanúsnak találnak valamit testükön, ne késlekedjenek, azonnal keressék fel az orvost. Így a gyógyulás és a kezelés költségei terén egyaránt sokat nyernek!

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó