„A munkát nem lehet kispórolni a sikerből” │KISZó-portré

Ifj. Rácz Sándornak nem ismeretlen a vállalkozók világa. Ebben nőtt fel, ezt tanulta és most már ezt is gyakorolja. A több éve üzemelő Praktik étterem és szállodakomplexum bővítéseként nemrég nyitották meg a borospince-éttermüket, ahol nem csak az ízletes ételek és a helyi borok varázsolják el a vendéget, hanem a családias légkör és a modern dizájn is.

– A családi vállalkozásból te is kiveszed a részed, a borospince-étteremnek te lettél a tulajdonosa.

– A Praktik Hotel 2006-ban nyílt meg, azóta a környék egyik legnagyobb szállodájává nőtte ki magát – kezdi beszélgetésünket a huszonöt éves fiatalember. – Rendelkeztünk egy kisebb étkezővel, viszont felmerült az igény arra, hogy legyen folyamatosan működő éttermünk is. Mivel vidékünkön a borászatnak is nagy hagyománya van, és a turisták is szívesen ismerkednek a helyi borkultúrával, édesapámmal kitaláltuk, hogy létrehozzuk a borospince-éttermet.

– Mi jellemzi az új projektet?

– Igyekszünk folyamatosan bővíteni a felhozatalt. A célunk, hogy a helyi kistermelők nedűit is forgalmazzuk. Minél több itteni termelőt szeretnénk bevonni, mert nekünk fontos, hogy Kárpátalján a vendégek helyi különlegességeket kóstoljanak meg. Az ételek tekintetében is a vidék specialitásaira koncentrálunk. Odafigyelünk a minőségre, mert tudjuk, a legjobb referencia a vendégek pozitív visszajelzése.

– Milyen kihívást jelentett a vállalkozás átvétele?

– Mindig is biztos voltam benne, hogy tovább viszem a családi vállalkozásunkat. Én ebben nőttem fel, szeretem ezt csinálni. A szüleimnek és a testvéremnek sokat köszönhetek, együtt dolgozunk, segítjük egymást. Ez a jó az ilyen felállásban: van kire számítani. Rengeteg a munka, viszont ennek csak örülök. A megnyitót a járvány miatt kicsit későbbre halasztottuk, és még így is félve vágtunk bele. Rövidesen kiderült, alaptalanok az aggodalmaink. A forgalom felülmúlta a számításainkat, ahhoz képest, hogy még tart a karantén a maga korlátozásaival, sok vendégünk volt. Ebben az is közrejátszik, hogy frekventált helyen van az étterem, a turistáknak, utazóknak útba esik.

– A tudásod elmélyítése érdekében elvégezted a vállalkozásfejlesztés szakot is.

– Nyáron szereztem diplomát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az alapképzésen gazdálkodási és menedzsment szakon tanultam, a mesterképzést vállalkozásfejlesztés szakirányon végeztem. Mindenképp szerettem volna tovább tanulni, több elképzelésem is akadt. Az, hogy a magyar fővárosban szerezzem meg a szakismereteket, nem is volt kérdés. Igyekeztem az évek során minél nagyobb kapcsolati tőkére szert tenni. Ez óriási plusz, mivel később kamatoztathatjuk az ismeretségeket. Úgy gondolom – és ezt tanultam édesapámtól is – több lábon kell álljunk.

– Kárpátalján hogyan lehet életben tartani egy vállalkozást?

– Belekezdeni valamibe nem annyira nehéz. Az már más kérdés, hogy képesek vagyunk-e azt sikeressé tenni. Jelenleg különböző pályázati lehetőségek kínálkoznak, rengeteget segít Magyarország is a vállalkozóknak, ami jelentős támogatás lehet azoknak, akiknek nincs túl nagy kezdőtőkéje. Úgy vélem, az a legfontosabb, hogy olyan tevékenységbe fogjunk bele, amire igény van. Ha ezt megtaláltuk, próbáljuk meg egyedivé tenni, valamivel feldobni, hogy kitűnjünk a többiek közül. Biztos vagyok benne, hogy ha kitartók és alázatosak vagyunk, a befektetett munka meghozza gyümölcsét. Egy céget működtetni nem azt jelenti, hogy hátradőlünk, és lazítunk: minden felelősség, teher a tulajdonos vállát nyomja, neki kell előállni a megoldásokkal, ezért jobb, ha erre előzetesen lelkiekben is felkészülünk. Elengedhetetlen, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzünk arról a szféráról, amibe bele szeretnénk vágni. Ha valaki nincs abban a szerencsés helyzetben, mint én, hogy ebben nőtt fel, akkor nem árt előtte „feltérképezni” a hasonló területen tevékenykedő vállalkozásokat. Célszerű akár egy-két évet alkalmazottként dolgozni, és majd csak utána belekezdeni a saját vállalkozásba. Ez idő alatt számos olyan hasznos tapasztalattal gazdagodunk, ami segít könnyebben átlátni a helyzetet. A munkát nem lehet kispórolni a sikerből.

– Milyen terveid vannak még?

– Olyan éttermet szeretnénk nyitni, amely alkalmas nagyobb rendezvények, esküvők lebonyolítására is. Jelenleg erre van a legnagyobb igény Beregszászban és környékén. A nagyobb turistacsoportok elszállásolására, étkeztetésére, szórakoztatására is gondolunk. A kirándulók szeretik Kárpátalját, számtalan rejtett kincsét fedezik fel, és a szívélyes, bőséges vendéglátás, az utánozhatatlan élmények miatt térnek vissza. Szerintem ezt kell kihasználnunk és fejlesztenünk.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó