Hogy alakul jövőre a minimálnyugdíj? │KISZó-háttér

A jövő évi költségvetés tervezete értelmében 2021-ben 9,3 százalékos létminimum és minimálnyugdíj emelés várható. Ennek összege 1769-ről 1934 hrivnyára változik, olvasható a parlament honlapján.

Jövő év július 1-től 1854, december 1-től 1934 hrivnyára számíthatnak az idős emberek. Eközben a költségvetés tervezete a minimálbér 30 százalékos növekedését ígéri. Ugyancsak a tervezet része, hogy jövőre havonta kiegészítik a 75 év felettiek havi járandóságát, ahogyan ezt idén a 80 évnél idősebbek esetében tették.

Miután szeptembertől 5000 hrivnyára emelték a minimálbér összegét, sok nyugdíjas arra számított, hogy majd az ő juttatása is növekszik. Ám ez nem így történt, mindössze 1,6 millió idős ember, a nyugdíjasok 14 százaléka érezte meg az emelést.

Ki jogosult korkedvezményes nyugdíjra?

Korkedvezményes öregségi nyugdíjra azon ukrajnai személyek jogosultak, akik nehéz, az egészségre káros munkakörülmények között dolgoztak, közli a megyei Nyugdíjalap.
Ők a többieknél korábban vonulhatnak megérdemelt pihenésre. Konkrétan:

  • 50 éves korában mehet nyugdíjba az a férfi, aki 25 év munkaviszonnyal rendelkezik, s ebből minimum 10 évet veszélyes munkakörben töltött;
  • 50 éves korában mehet nyugdíjba az a nő, aki minimum 20 év munkaviszonnyal rendelkezik, melyből minimum 7 és fél évet veszélyes munkakörben töltött.
  • 55 évesen vonulhat pihenőre az férfi, aki 30 év munkaviszonyt tud felmutatni, amelyből nem kevesebb, mint 12 és fél évet töltött egészségre káros körülmények között;
  • 55 évesen az a nő, aki 25 év munkaviszonnyal rendelkezik, s ebből 10 évet veszélyes munkakörben töltött.

Sajnos, akik számos évet töltöttek olyan munkával, mely veszélyeztette az egészségüket, nem mindig tudják érvényesíteni törvény garantálta jogaikat, az illetékes szervek ugyanis, különféle ürüggyel, gyakran elutasítják kérelmüket. Ilyenkor egyet tehetnek: bírósághoz fordulnak. Rossz hír, hogy a kormány arra készül, hamarosan szűkíti a kedvezményes nyugdíjazásra jogosult kategóriák számát.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó