KISZó-kérdés: Ön elmegy szavazni?

Kevesebb mint három hét múlva, október 25-én tartják a helyhatósági választásokat Ukrajnában, amit már az új közigazgatási berendezkedés alapján rendeznek. A voksolás kárpátaljai magyar közösség érdekérvényesítő erejének megőrzése, esetleges további erősítése szempontjából komoly téttel bír. Múlt heti KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, alternatív reakciógombos szavazásunkon azt kérdeztük, elmegy-e szavazni. A KISZó-nak nyilatkozó szakember szerint rendkívül nehéz megjósolni a részvételt.

Ami a felmérés eredményét illeti, a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, míg 36 százalék nem tervezi leadni a voksát. Hasonló felmérést készítettünk a tavalyi parlamenti választások előtt, akkor a válaszadók döntő többsége, 85 százaléka, 112-en mondták azt, hogy biztosan elmennek szavazni, míg 15 százalék azt, hogy távol marad az urnáktól.

Jaroszlav Hulan, az OPORA ukrán civil szervezet kárpátaljai választási megfigyelője a KISZó megkeresésére elmondta, a legutóbbi parlamenti és az elnökválasztás alacsony részvételt hozott, hogy ugyanígy lesz-e az önkormányzati választásokon, nehéz megjósolni.

– Kárpátalján a választói aktivitás mindig is alacsonyabb az országos átlagnál – szögezte le a szakértő, aki megjegyezte, szervezetük nem szokott erre kiterjedő felméréseket végezni, inkább a választások megfigyelésével foglalkoznak. – Az alacsony részvételt én többnyire a külföldi munkavállalással szoktam magyarázni. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások is hatással lehetnek a részvételi arányra, ugyanakkor reméljük, ez nem lesz befolyásoló tényező. Én arra biztatok mindenkit, hogy menjen el szavazni, ugyanis a választás a közvetlen demokrácia gyakorlásának egyik eszköze – húzta alá Jaroszlav Hulan.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó