Védőoltások a karantén idején │KISZó-háttér

Miért érdemes megejteni a vakcinálást?

Az egészségügyi minisztérium folyamatosan hangoztatja, hogy a védőoltás a leghatékonyabb módja az influenza és a heveny vírusos fertőzések és szövődményeik megelőzésének. A koronavírus-járvány idején még inkább aktuális a megelőzés, állítják a szakemberek.

– Annak ellenére, hogy most a koronavíruson van a nagyobb hangsúly, fontos, hogy tisztában legyünk vele, a covid-on kívül számos más veszélyes betegség is fertőzi a lakosságot, azok nem tűntek el – hangsúlyozza Viktorija Timcsik epidemiológus, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriumának munkatársa. – Egyfelől a kötelező védőoltások mellőzése azért butaság, mert olyan betegségeket idézhet elő, amelyek a vakcinálással eredményesen megelőzhetők. Ez nem csak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is vonatkozik.

Ha, nem adj Isten, újabb fertőzésgócok alakulnának a jelenlegi nem könnyű időszakban, az hatalmas plusz terhet jelentene az ellátórendszerre.

Főleg a kórházi ápolásra szorulók tekintetében, mivel gyakorlatilag minden szabad ágy a koronavírusos betegek számára van fenntartva. Már most is túlterheltek a családorvosok, akik gyakorlatilag pihenőnap nélkül dolgoznak, az elemzéseket végző laboratóriumok úgyszintén. Miért ne előznénk meg tehát azt, amire képesek vagyunk?

– Beköszöntött az ősz és vele az évszakra jellemző influenzaszerű betegségek. Az ellenük kínált oltóanyagok mennyire hatékonyak, és mikor érdemes beadatni azokat?

– Világszerte, hagyományosan októberben kezd nőni az influenzás és arra hasonlító vírusos kórok száma. Az Egészségügyi Világszervezet minden ősszel értesíti az országokat, milyen típusú vírusok támadására lehet számítani. Idén az A típusú Hawai és Honkong, valamint a B típusú Washington és Phuket cirkulációja várható. Tehát az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni oltóanyag is ezen négy típus ellen biztosít majd védelmet. Az idei aktuális vakcina megnevezése egyelőre nem történt meg az ukrán szaktárca részéről. De mivel többnyire decemberre esnek a tömeges megbetegedések, még van időnk.

Ideális esetben az influenzajárvány kezdete előtt egy hónappal kell megejteni a védőoltást.

– Vannak, akik szerint a koronavírus-járvány idején veszélyes a védőoltások beadatása.

– Ez nem igaz. A biztonságos vakcinálásra vonatkozó utasításokat mindenki megbeszélheti a családorvosával. A főtisztiorvos konkrét rendeletet adott ki minden zónára vonatkozóan, mellyel az egészségügyi szakemberek tisztában vannak. A tíz kötelező védőoltáson kívül a leginkább veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyeknek – az idősök, a krónikus betegek (cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések), az egészségügyisek, a pedagógusok stb. – olyan további oltásokat javasolnak, mint a meningococcus, a pneumococcus fertőzés, a bárányhimlő, influenza stb., melyekről ugyancsak a családorvossal kell egyeztetni.

– A szaktárca statisztikája szerint Kárpátalja egyike azon megyéknek, melyekben alacsony az oltottsági szint. Százalékos arányban ez mit jelent?

– Az elmúlt nyolc hónap alatt az egy év alatti gyereknek az előírt 70 helyett mindössze a 30-40 százaléka kapta meg a kötelező oltásokat.

A felnőttek diftéria elleni újraoltása, melyet tízévente kell megejteni, például 17 százalékon van. Ez a koronavírus miatti karantén számlájára írható, mivel az elszigetelésben lévő személy oltása tilos. A tavasszal külföldről hazaáramló felnőtteknél is emiatt maradt el a procedúra. Ahogy terjedt a felnőtt lakosság körében a betegség, a velük egy háztartásban élőkre is ez a szabály vonatkozott. A közlekedés ideiglenes leállása ugyancsak közrejátszott abban, hogy az emberek nem jutottak el az orvoshoz.
A szakember arra szólítja a lakosságot, legyen öntudatosabb, saját és családtagjai egészsége védelmében éljen a fertőző betegségek elleni védekezés legbiztosabb módjával és ejtse meg a szükséges védőoltásokat.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó