A haláboriak bíznak a jövőben

Bemutatták a halábori Fedák Sári Közösségi Ház látványtervét.

A halábori Fedák Sári Közösségi Ház látványtervének bemutatására gyűltek össze a helyiek csütörtökön a település központjában. Az avatóünnepség istentisztelettel kezdődött a református templomban, ahol Károlyi József lelkész elmondta, elsősorban Istennek adhatunk hálát mindenért, de köszönet illeti azokat az embereket is, akik szívügyüknek tekintik a település sorsát, fejlődését.

Kihangsúlyozta, a KárpátHáz Civil Szervezet olyan közösségi ház kialakítását tervezi, amely a helyiek megerősödését szolgálja.

Beke Mihály András, a beregszászi konzulátus első beosztott konzulja köszöntőjében kiemelte, csak az tervez, aki bízik a jövőben, és itt, ezen a kis településen bizony terveznek.

– A magyar kormány támogatásával, és a helyi civil szervezetek együttműködésével remélhetőleg mihamarabb elkészül a primadonna nevét viselő közösségi ház, mely számos nívós kulturális eseményeknek ad majd otthont – tette hozzá a diplomata.

– Számomra ugyanolyan fontos Halábor, mint Badaló, hiszen gyerekként sok időt töltöttem itt, és sokszor elmentem a kultúrház épülete mellett. Úgy hiszem, feladatunk, hogy ezt az ingatlant olyan szintre emeljük, amit a helyiek megérdemelnek. Elsősorban azok a gyermekek, akik a mostoha környezetben is fejlesztik tudásukat, gyarapítják ismereteiket

– hangsúlyozta Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz Civil Szervezet Kuratóriumának elnöke. Hozzátette, jó dolog, hogy megtalálják azokat a személyeket, partnereket, akikkel közösen megvalósíthatóak az álmok.

– Jelen esetben is így történt, a magyar kormány mellénk állt remélhetőleg rövid időn belül hozzálátunk az építkezéshez. Kizárólag helyi munkaerőt szeretnénk alkalmazni, az itteni szakembereknek akarunk lehetőséget biztosítani, hogy szülőfalujukban maradva megtalálják a családfenntartáshoz szükséges anyagi forrást – mondta Péter Csaba.

Köszöntötte a haláboriakat  Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, aki a közelgő önkormányzati választásokon ringbe száll a Beregszász központú kistérség vezetőjének posztjáért.

– Fedák Sári nyomdokain járva még értékesebbnek érezzük azt, amit mindmáig fenn tudtunk tartani Megígérhetem, hogy a Fedák Sári nevét viselő közösségi ház működtetésére a legjobb tudásom szerint oda fogok figyelni

– hangsúlyozta Babják Zoltán.

Tóth Győző helyi lakos, a KárpátHáz Civil Szervezet ügyvezetője a közösség nevében köszönte meg az anyaországnak a folyamatos támogatást.

– Külön öröm számunkra, hogy a híres színésznő nevét viseli majd a közösségi ház, külön öröm, hogy azt helyiek építhetik fel, és talán az a legnagyobb öröm, hogy akár már 2021. március 15-én, nemzeti ünnepünkön  fel is avathatjuk – mondta Tóth Győző.

A látványtervezetet Beke Mihály András és Péter Csaba leplezték le.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó