Felavatták a csetfalvai Móricz Zsigmond Kulturális Központot

„Ha egy idegen idejön, az azt hiszi, itt meg lehet fulladni a portól és a piszoktól. Aki pedig itt született s itt lakik, annak ez a világ legjobb s leggyönyörűségesebb paradicsomkertje.”

Móricz Zsigmond Úri muri című regényéből való ez a részlet, mely a csütörtökön Csetfalván felavatott Móricz Zsigmond Kulturális Központ falán elhelyezett táblán olvasható.

Az épület teljes körű felújítása Magyarország kormányának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a KárpátHáz Civil Szervezet és Csetfalva közössége közreműködésével valósult meg.

A felújított kulturális központ udvarán sokan vártak arra, hogy végre belülről is megtekinthessék a szép épületet. Ezt meg is tehették miután Beke Mihály András, a beregszászi konzulátus első beosztott konzulja és Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz Civil Szervezet Kuratóriumának elnöke átvágták az avatószalagot, majd leleplezték a névadó tábláját.

A történelmi egyházak képviselői Isten gazdag áldását kérték az épületre, a jelenlévőkre.

A kultúrház nagytermében elsőként Beke Mihály András szólt az ünneplőkhöz. Kihangsúlyozta, örvendetes, hogy a projekt keretében  nemcsak egy kultúrház újult meg,hanem az építkezésl a helyi vállalkozóknak is munkát adott.

– A csodálatos épület az összefogás eredménye, a helyiek életrevalóságát bizonyítja. Az is fontos jelzés,  Móricz Zsigmondról nevezték el. Engem erdélyi magyarként lenyűgöz az a tisztelet, amivel a kárpátaljai magyarok viseltetnek a magyar kultúra nagyjai iránt

– fogalmazott a diplomata.

Péter Csaba kifejtette, Csetfalva sok mindent megélt település, árvíz sújtotta, félreeső kis falu, de ahogy az Úri muri idézetben is olvasható, az itt élőnek a legszebb a világon.

 – Csetfalván példaértékű a kulturális élet, a zöld turizmusban is kiemelkedőek, és bízom benne, hogy a kultúrház is benépesedik, különféle programoknak ad otthont, melyek akár az ide érkező turisták számára is vonzó lehet

– mondta a képviselő. Hozzátette, tervben van az iskola bővítése is, s ezzel együtt új óvoda is nyílik a településen. Arra kérte a helyieket, október 25-én szavazzanak nekik újra bizalmat, hogy folytathassák az elkezdett munkát, amiből még bőven akad.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke elmondta, számos szorgos gazda munkálkodik a településen, de a földjeiket még nem kapták vissza. Kihangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy végre-valahára ezek a kérdések is megoldódjanak.

Az ünnepi alkalmon csodálatos előadással kedveskedtek a megjelenteknek a helyi óvodások és iskolások.

 

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó