Ifj. Urszta János: „… ahogy idővel a jó bor is kiforr, ez is kiforrja magát”

Ifj. Urszta János Nagyberegen született, ott is nevelkedett, itt járt iskolába, és bontogatta szárnyait fiatal vállalkozóként. Édesapját, a híres borászt nagyon sokan ismerik, és elismerik. János úgy döntött, a nyomdokaiba lép.

– Nagyon sokat tanultam édesapámtól, de úgy gondoltam, nem árt, ha Magyarországon továbbképzem magam a borászat terén, így elvégeztem egy egyéves tanfolyamot. Mára gyakorlatilag átvettem a stafétát, egy feltörekvő borászatnak vagyok a vezetője. Édesapám már elég idős, 76 éves lesz, de még így is kiveszi részét a munkából, a hegyen, a szőlősorokon érzi jól magát mind a mai napig – kezdte beszélgetésünket János.

A borász nagy szeretettel és alázattal beszélt a szakmájáról, mint mondta, első perctől a legjobbra törekednek, mára két helyszínen, Nagyberegen és Beregszászban várja vendégeit az Urszta család által üzemeltetett pincészet.

– Volt egy időszak, amikor kissé háttérbe szorult a borfogyasztás, de pár éve ismét reneszánszát éli. Ön is így látja ezt?

– Igen, egyre többen érdeklődnek a mi boraink iránt is, mi pedig a legjobbra törekszünk, ami szó szerint meghozza gyümölcsét. Főképpen európai szőlőfajtákkal foglalkozunk, tíz hektáron többek között Kék frankos, Cserszegi fűszeres, Cabernet Sauvignon, Golubok, Ottonel muskotály, Király kadarka található.

Édesapám mindig azon az elven volt, hogy bármi közbejöhet – ilyen például az idei év is, ezért mintegy biztosítékként mindig van tartalékunk a pincében.

A félédes nedűk a kelendőbbek. Persze vannak, akik kimondottan a száraz borokra esküsznek, nálunk mindegyik megtalálható.

– Beszélgetésünk elején kiderült, hogy ön tősgyökeres nagyberegi. Ezért most úgy döntött, eljött az ideje, hogy a gazdálkodás mellett, beszállva a politikába, a társadalmi munkába, ön is megméretteti magát, és indul az önkormányzati választásokon a Nagybereg központú kistérségben.

– Így van. Független jelöltként indulok a kistérség vezetőjének posztjára, de élvezem az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatását. Bár még kezdő vagyok ebben, de aki ismer, az tudja, hogy én nem a szavak, hanem a tettek embere vagyok, és nem utolsó sorban reálisan látom a dolgokat.

Nem ígérek teljesíthetetlen dolgokat, a lehetőségektől függően szeretnék majd dolgozni, és úgy hiszem, ahogy idővel a jó bor is kiforr, ez is kiforrja magát.

– Ön szerint melyek a legégetőbb problémák e térségben?

– A Nagybereg központú a kistérségbe tartozik Beregújfalu, Alsó- és Felsőremete, valamint Kovászó. Az összes településen elhanyagoltak a mellékutcák, a csatornarendszer kiépítése is megoldásra vár. Péter Csaba megyei képviselő ígéretet tett, hogy segít megoldani e problémát, illetve ide tartozik még a központi ivóvízellátó-rendszer kiépítése is Nagyberegen. A temetők rendbetételét is fontos feladatnak tartom. Mindent összegezve, az emberek javát szeretném szolgálni képességeim szerint. Nagyon jólesik, hogy a családom, a barátaim és az ismerőseim támogatnak, szurkolnak nekem.

Óriási kihívás ez számomra, de úgy hiszem, az ő támogatásukkal sikerülni fog, és együtt, egy jó képviselőtestülettel eredményesen fejleszthetjük ezt a térséget.

A fejlesztéseket pedig nagyban elősegíthetik a befektetők. Három napelemfarm működik Nagybereg mellett, az igazgatóval jó kapcsolatot ápolunk. Szeretnének terjeszkedni, ami jó hír, hiszen egy kistérség akkor tud fejlődni, ha egyre több befektető tevékenykedik az adott területen. Az is egyik célom, hogy idecsalogassam a befektetőket, ugyanis ötletek, lehetőségek vannak, amik kiaknázásra várnak.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó