KISZó-kérdés: Ön érti az új ukrán választási rendszert?

2020. október 25-én helyhatósági választásokat tartanak Ukrajnában. A megyei és a járási tanácsok képviselőire, a városok és kistérségek vezetőire, képviselőire lehet voksolni.

Mit kell tudnunk az idei helyhatósági választásokról?

A választópolgárok becsült száma 27,2 millió. Több mint 29 ezer szavazóhelyiséget nyitunk.

2020. január 1-jén hatályba lépett az új választási törvény, amely megváltoztatta a helyi önkormányzatokba történő választás szabályait. Egyéni jelöltek csak a 10 ezer főnél kisebb lakosú közösségekben indulhatnak, ezekben lehetséges a független jelölés. Egy választókerületből 2-4 képviselő választható (korábban 1 választókerület mindössze egy képviselőt adott).

A 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken a szavazás nyílt listákon és arányos választási rendszerben történik. Képviselői helyeket az 5 százalékos küszöböt meghaladó pártok kapnak. Kétfordulós szavazást a 75 ezer főt meghaladó lakosságú városokban tartanak.

szavazolap
Mindegyik forma érvényes. A követelmény mindössze annyi, hogy a szám egyértelműen kivehető legyen.

A 2020-as önkormányzati választásokon vezetik be először a pártok nemi kvótáit.

Az idei évtől az azonos nemű tagok aránya a pártlistán minimum 40 százalék kell legyen.

A nyílt pártlista új szavazólapokat is eredményezett. Ekörül rengeteg bonyodalom és értetlenkedés alakult ki. Ilyen a szavazólapon a jelölt neve mellett szereplő szám sablon alapján történő beírása. A Központi Választási Bizottság (CVK) néhány nappal ezelőtt tisztázta az elterjedt félreértéseket.

Mint kiderült, a számok nem sablon szerinti feltüntetése nem teszi érvénytelenné a szavazatot.

Mindössze a helyes sorrend betartása szükséges. Tehát az első négyzetbe kerüljön a pártra leadott voksunk kifejezésének jelzése ( , +, X stb.), a másodikba pedig a támogatni kívánt képviselő sorszáma (például 1, 01, 6, 06 stb.). Ez utóbbi a sablon vonalvezetés első, második és akár középső részébe is beírható, lehet írott és séma szerinti. A követelmény mindössze annyi, hogy a szám egyértelműen kivehető legyen.

Amennyiben nem kívánunk egyetlen képviselőt sem támogatni, úgy a második négyzetet üresen hagyva kizárólag a párt kapja szavazatunkat.

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán közzétett kérdésünk válaszadóinak véleményére is kíváncsiak voltunk.

Mindák Marosi Nikolett először eléggé bonyolultnak vélte az új formátumú szavazólapot, ám a különböző platformokról való tájékozódás után tisztulni kezdett a kép.

– Hirtelen nagyon kacifántosnak tűnt, ám a Kárpáti Igaz Szóban megjelentetett minták sokat segítettek a módosított szavazólapok érthetővé tételében – fejtette ki Nikolett. – Hozzáteszem, még így is gondolkodom azon, hogy kivágom a megfelelő részt a lapból, melyet, biztos, ami biztos alapon, példaként magammal viszek a választásra.
Nikolett úgy véli, a szavazólapok bonyolultsága következtében nagyon sok érvénytelen szavazat lesz.

Ferenci Márta meglátása szerint sokan elrontják majd a nem megszokott felépítés miatt.

– Nekem nem volt nehéz elsajátítani az újításokat. Szerintem a probléma ott kezdődik majd, amikor a pártra és a jelöltre leadott voks nem egyezik. Úgy gondolom, sokat tenne, ha akár házanként felkeresnék és megmagyaráznák a módosításokat és a helyes kitöltési módot. Így talán többen is az urnákhoz járulnának, hiszen a személyes kapcsolat jobban ösztönzi a választópolgárokat. Természetesen mindezt pártatlanul, a törvényi előírásoknak eleget téve kellene véghezvinni – vélekedett Márta.

Csuha Ivett

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

KISZó-kérdés:

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. október 13., kedd

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó