Futballakadémiák árnyékában – Szernyén összefogással indítottak focisulit

Nem kallódnak el a fiatal tehetségek

Az utóbbi években egyre több szó esik a magyar futball határon túli terjeszkedéséről. A magyar kormány sportpolitikájának és hathatós anyagi támogatásának köszönhetően az elcsatolt területeken egyre több klub és labdarúgó akadémia alakult vagy kapott szárnyra. Kárpátalja sem kivétel ez alól. A munkácsi járási Dercenben lassan a befejezéséhez érkezik a Munkácsi Futball Akadémia edzőbázisának építése, amely ha elkészül Ukrajna egyik legmodernebb edzőközpontja lesz. Emellett egyre több kisközösségi, alulról jövő kezdeményezésről lehet hallani vidékünkön. Ilyen például a Beregvidék Ifjúsági Sportegyesület, a nagydobronyi Small Miracles, a Viski FC vagy a Dercentől mindössze néhány kilométerre a 2000 lelkes Szernyén működő Fiatal Focisták (Szernyei FF) focisuli, amely futballszerető lokálpatrióták összefogásának köszönhetően alakult meg.

A szernyei focisuli ötletét Simon Csaba álmodta meg. Célja, hogy a településen és a környéken újraindítsa a futballéletet, megmentse az enyészettől a helyi futballpályát. Jelenleg U8, U10 és U12 korosztályú fiú- és egy lánycsapattal büszkélkedhetnek, közel félszáz gyerek rúgja itt rendszeresen a bőrgolyót, a szomszédos Barakaszóról és Bátyúból is járnak ide gyerekek.

– A komoly futballmúlttal rendelkező településünkön 2014-ben szűnt meg a csapat – kezdi a beszélgetést Tar Endre, aki éveken át a helyi futballcsapatot irányította, s jelenleg két korosztállyal, az U8-cal és az U12-vel foglalkozik. – Járási és megyei szinten is komoly sikereket értünk el, aztán az anyagi helyzetünk romlása, a külföldi munkavállalás és kivándorlás miatt egyik napról a másikra megszűnt az addig sikeres klub.

A pályát elkezdte benőni a gaz, tehenek legeltek rajta, amit lehetett, elloptak, az öltöző pusztulásnak indult.

Több sportszerető barát nem tudta ezt tétlenül nézni, így tavaly júniusban arra gondoltunk, hogy létre kellene hozni egy focisulit. Az ötlet a Szernyén élő Simon Csabától származik, természetesen többen is mellé álltunk.

Megszervezték és összefogással rendbe rakták a pályát. S hogy ne térjenek vissza az áldatlan állapotok, eldöntötték, focisulit indítanak. Két helyi születésű szakképzett edzőt, Barkaszi Dávidot és Tar Andrást kérték fel arra, hogy irányítsák a szakmai munkát. Nem volt tőlük idegen ez a feladat, hiszen korábban mindketten a Tarpai Futballakadémián dolgoztak. Négy korcsoporttal indultak, ekkor került képbe Tar Endre, aki futballmúltjának köszönhetően kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, így komoly segítséget nyújt szervezési kérdésekben.

– Gyakorlatilag a nulláról kezdtük, nem voltak labdáink, mezeink, az edzések levezetéséhez szükséges eszközeink – meséli Endre. – Óriási segítség volt számunkra, hogy mellénk állt a Kanadában élő, a szomszédos településről elszármazott Varga Sándor, aki a Torontói Hungária FC csapatkapitánya. Ő hozott össze minket Turcsik Károllyal, aki felszereléssel látta el a focisulit. Mezeket, labdákat vásároltunk az általa felajánlott pénzből. Segítségünkre sietett Tóth Károly helyi vállalkozó is, az iskola igazgatója pedig rendelkezésünkre bocsátotta az intézmény tornatermét, hogy esős időben és télen ott edzhessünk.

Jelenleg U8, U10 és U12 korosztályú fiú- és egy lánycsapat edz a focisuliban, de egy újabb korosztály indítását is tervezik.

Több kisebb tornán is részt vettek már – Munkácson, Beregszászban, Csapon és Nagydobronyban. És Szernyén is rendeztek már többcsapatos tornát. Az eredmények sem maradnak el.

A Szernye Jövőjéért Alapítványon keresztül próbálnak pályázati forrásokat bevonni a projektbe, hogy így finanszírozzák a jelenleg kizárólag csak szülők felajánlásaiból működő focisulit. Heti két edzést tartanak minden korosztály számára, így hetente 8, havonta 40 edzést bonyolítanak. Edzőmeccseket szerveznek a hasonló kvalitású csapatokkal, és tornákra járnak.

A hosszú távú elképzelések között szerepel gyümölcsöző együttműködés kialakítása kárpátaljai és magyarországi fociakadémiákkal.

Szeretnék, ha innen Dercenbe, Tarpára, Kisvárdára kerülnének a tehetséges fiatalok. Tarpával már sikerült szóbeli megállapodást kötni, felvették a kapcsolatot a derceni akadémiával is.

– Jó kapcsolatot ápolok Szilvási Zoltánnal, a Munkácsi Akadémia sportigazgatójával, Fejes Tiborral, aki a tarpai akadémia mellett bábáskodik, valamint a szernyei születésű Baksa Zoltánnal, aki 2018-ban a kárpátaljai válogatottal megnyerte a Londonban zajló CONIFA labdarúgó-világbajnokságot, és jelenleg Kisvárdán tevékenykedik – fogalmazott Tar Endre.

– Az egyik tanítványunk már felkeltette az érdeklődésüket, ami biztató számunkra.

Vannak tehetséges gyerekek. Egy év alatt olyan szintet értünk el, hogy felvesszük a kesztyűt a nagyobb múltú focisulik csapataival is.

András bevallja még nem tartanak ott, de szeretnének bekapcsolódni a kárpátaljai utánpótlás-bajnokságok vérkeringésébe. Az infrastruktúra-fejlesztés is napirenden van. Egy műfüves pályával egészítenék ki a focipályát. Erre Magyarország Ungvári Főkonzulátusától már kaptak 2 millió forintot, melyből az alapot és a kerítést meg is csinálták. Ez azt jelenti, hogy Szernyén komoly perspektívát látnak az utánpótlás-nevelésben és hajlandóak saját zsebből is áldozni rá.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó