„…együttes erővel könnyebb célt érni”

Beszélgetés Malomka Sándor intézményvezetővel, az UMDP képviselőjelöltjével.

Malomka Sándor a Tiszaásványi Általános Iskola igazgatója. Tősgyökeres tiszaásványi, az elemi osztályokat helyben végezte, majd a középiskola befejezéséig a szomszédos határváros, Csap iskolájának padjait koptatta. A sorkatonai szolgálatot követően felvételizett az akkori Ungvári Állami Egyetem biológia szakára, ahol biológia-kémiatanár diplomát szerzett. Nős, három fiúgyermek édesapja.

– Mindig is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a társadalmi munkában.

– Öt turnusban voltam a tiszaásványi képviselőtestület tagja, majd az Ungvári Járási Tanácsban képviseltem községünk, járásunk érdekeit.

Az évek során szerzett tapasztalat azt mutatja, hogy aki tenni akar a közösségért, sokkal hatékonyabban teheti, ha rálátása, ráhatása van a folyamatokra.

– A decentralizációs folyamatok az oktatási intézményekre is hatással vannak. Mire számíthat a tiszaásványi iskola?

– A helyhatósági választások után már tisztább lesz a kép az oktatási intézmények jövőjét illetően. A tiszaásványi iskola jelenleg nem szerepel bázisintézményként a kistérségben, drasztikus változásokra azonban nem számítunk. Minden bizonnyal a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola fiókintézményeként működünk majd tovább.

– A Csapi Városi Kistérségi Tanács tagja szeretne lenni. Milyen tervekkel indul?

– Megválasztásom esetén elsősorban szűkebb régióm, Tiszaásvány fellendítése a célom.

Emellett a többi településen is mindenekelőtt a közutak minőségének javítása, a vízvezeték-rendszer kiépítése, a csatornarendszer korszerűsítése, illetve az évek óta fennálló ivóvíz-probléma megoldása a legégetőbb feladat. A falu központjában felújítanánk a játszótér-parkot, illetve korszerűsítenénk a futballpálya felszereltségét. Az oktatási intézmények – iskola, óvoda – mindennemű támogatása, az egészségügyi szféra, a könyvtár és a kultúrház különböző pályázati lehetőségeken keresztül megvalósítható fejlesztése, illetve utóbbi rekonstrukciós munkafolyamatainak folytatása, lezárása szintén a terveim között szerepel. Mindezekhez természetesen a képviselőtársaimra is szükség van, hiszen együttes erővel könnyebb célt érni.

– Mennyiben számít a magyar képviselet?

– Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy minél többen jelen legyünk a kistérségi tanácsokban, hiszen településeink problémáit így megfelelő szinteken orvosolhatjuk. Bármikor felmerülhetnek olyan megoldásra váró feladatok, melyeket alkalmas képviselet nélkül nem biztos, hogy sikerülne véghezvinnünk.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó