Legfeljebb 52 ezer kórházi ágy különíthető el a koronavírusos betegek kezelésére

Az egészségügyi intézményekben maximum 52 ezer ágy különíthető el a koronavírusos betegek kezelésére. Ez az összes rendelkezésre álló fekhely 30 százaléka – jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a más betegségekben szenvedők részére is fenn kell tartani a helyet.

„Hazánkban az egészségügyi intézményekben 52 ezer fekvőhely biztosítható a koronavírus kezelésére. Miért ennyi? Ez az ágyak teljes számának 30 százaléka. Hiszen más betegségek is támadnak. Nem bújhatunk el sem a szív- és érrendszeri, sem pedig az onkológiai betegségek elől. Rengeteg a szívroham, sokan szenvednek el stroke-ot” – hangsúlyozta Sztepanov.

Hozzátette, továbbra is folyamatosan szükség van a műtéti beavatkozások elvégzésére, beleértve a sürgősségi operációk kivitelezésére is.

Csütörtökre meghaladta az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a hétezret, az elhunytaké pedig a hatezret Ukrajnában. Az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az országban hamarosan nem lesz elég egészségügyi alkalmazott a betegek ellátására.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján úgy fogalmazott, az orvosok már most is szünnap nélkül dolgoznak.

“Mindenek van viszont határa. Korlátozott az ágyak, az egészségügyi dolgozók száma. Egyszerűen nem lesz több orvosunk, ápolónőnk, és nem importálhatunk egészségügyi alkalmazottakat másik országból. Egyszerűen nem lesz elég belőlük” – fogalmazott. Az egészségügyi tárca előrejelzése szerint orvoshiánnyal néz szembe az ország, ha eléri a napi új betegszám a 12 ezret, írta az MTI.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó